Zámky příliš dog friendly nebývají, Bravantice jsou výjimkou

22.07.2022 13:12 | Tisková zpráva

Zatímco majitelům psů bývá obvykle vstup do památek v doprovodu jejich miláčků zapovězen, zámky v Bravanticích je vítají. Dog friendly historický komplex mohou pejskaři navštívit i se svým čtyřnohým doprovodem.

Zámky příliš dog friendly nebývají, Bravantice jsou výjimkou
Foto: Bravantice
Popisek: Bravantice

Pro čtyřtrnohé návštěvníky jsou tu připraveny misky s čerstvou vodou i malý pamlsek a pro páníčky lopatka, sáčky a papírové ubrousky pro případ nehody. „Už několik návštěvníků přišlo na komentovanou prohlídku se psem a v očích s otázkou, zda je pustíme dovnitř společně. I vzhledem k tomu, že psi u nás nemohou zničit plyšové koberce ani rozbít vzácnou čínskou vázu, jsme je dovnitř pustili,“ usmívá se Leona Pekáriková z Bravantic, zastupitelka obce a předsedkyně pracovní komise na záchranu zámeckého areálu.

„Vše proběhlo bez potíží a my jsme se i na základě těchto zkušeností a pozitivních reakcí návštěvníků rozhodli, že pejskařům vyjdeme vstříc se vším všudy. Na prohlídku tedy mohou jít i větší plemena psů, samozřejmě na vodítku a v případě potřeby s náhubkem. Za ukázněnost zvířete a bezpečí ostatních návštěvníků ručí majitel psa, jenž je povinen dbát pokynů průvodce,“ zdůrazňuje Leona Pekáriková.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9639 lidí

Komentovanou prohlídku bravantických zámků, která začíná v sobotu a v neděli zpravidla ve 14 hodin na nádvoří, si lze domluvit na e-mailové adrese zamek@bravantice.cz, nebo telefonicky na tel. č. 556 417 052. Návštěvník si může také dohodnout například prohlídku více zaměřenou na architekturu, nebo prohlídku spojenou s procházkou po okolí zámků. Ani v těchto případech nebude psům ve vstupu do objektu bráněno.

Zámky v Bravanticích byly veřejnosti zpřístupněny teprve loni, a to po více než 25 letech. Během komentovaných prohlídek mají návštěvníci jedinečnou možnost se seznámit se syrovou skutečností léta neopravovaných historických objektů i s nepopíratelnými půvaby areálu, jehož nejstarší část bývala vodní tvrzí s dodnes patrným pozůstatkem vodního příkopu. Prohlídka, při níž se lze dozvědět mnohé z historie bravantických zámků, které se po roce 1948 staly sídlem státního statku, i z jejich budoucnosti zahrnuje také nahlédnutí do bývalého anglického parku i vstup do areálu kolem kostela sv. Valentina.

Dobrovolné vstupné je využíváno při rekonstrukci zámků, která začala díky nadšení obyvatel Bravantic už loni v červenci. Tehdy tento historický objekt získala do svého majetku obec, která léta nepřístupný zámek otevřela, a vyšla tak vstříc zájmu turistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…