Zastupitelé Šlapanic podle Policie ČR nepochybili a městu ušetřili 24 milionů Kč

17.03.2018 9:37

Policie ČR v únoru odložila trestní oznámení na zastupitele města, kteří hlasovali pro koupi areálu ICEC se starou ekologickou zátěží. Podání bylo směřováno na porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policie si nechala zpracovat svůj vlastní znalecký posudek. Z něj vyplývá, že Šlapanice ušetřily při nákupu 24 milionů Kč.

Zastupitelé Šlapanic podle Policie ČR nepochybili a městu ušetřili 24 milionů Kč
Foto: slapanice.cz
Popisek: Město Šlapanice

Šlapaničtí zastupitelé vzali ve středu 14. 3. 2018 na svém zasedání na vědomí usnesení Policie ČR (PČR) o odložení trestního oznámení podaného na zastupitele Šlapanic, kteří hlasovali v březnu loňského roku pro koupi areálu ICEC. Areál bývalé společnosti ICEC se starou ekologickou zátěží o rozloze 5ha se nachází přímo v centru města uprostřed obytné zástavby. Stará ekologická zátěž, jejíž 2. etapa sanace byla státem v minulosti zastavena, přitom ohrožuje zdraví obyvatel i životní prostředí kvůli karcinogenním látkám.

Trestní oznámení bylo fakticky podáno na koaliční zastupitele za Čisté Šlapanice, Nezávislé 2014 a Změny pro Šlapanice, kteří pro koupi areálu hlasovali. Jedná se o již druhé odložené trestní oznámení na zastupitele města v této věci.

A co policie vlastně zjistila? Zadala vlastní znalecký posudek, ten stanovil tržní cenu areálu na 45 milionů Kč. Šlapanice areál koupily za 21 mil. Kč, ušetřily tak podle policie 24 milionů Kč. O koupi areálu byl zájem. Další zájemci - komerční společnosti nabízely holandskému majiteli za areál 22 - 47, 5 mil. Kč. „Z toho vyplývá, že návrhy opozičních zastupitelů TOP09, KDU-ČSL a ODS, aby město koupilo areál za symbolickou 1 Kč nebo za milion, byly pouhými výkřiky do tmy, říká starostka Michaela Trněná. Policie také konstatuje, že areál je ziskový. Holandští majitelé uváděli 3 miliony zisku. Na zastupitelstvu při projednávání zazněl odhad zisku, který má město nově k dispozici jako současný majitel. Za daného stavu je možné očekávat z areálu čistý zisk k 7 milionům korun ročně. Kupní cena se městu velmi pravděpodobně vrátí během 3 let.

Policie na základ zjištěných skutečností trestní oznámení na zastupitele proto odložila s odkazem na §38, odst 1 zákona o obcích.

„Jsem samozřejmě nesmírně ráda, že policie trestní oznámení na poctivě pracující zastupitele odložila a mohou si vydechnout a pokračovat ve své práci v klidu, “ říká starostka M. Trněná

Město podalo v lednu 2018 žádost o dotaci na odstranění staré ekologické zátěže a nyní čeká na rozhodnutí SFŽP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…