Zastupitelé diskutovali o Olomoucké aglomeraci

18.03.2015 12:52

Zastupitelé diskutovali o Olomoucké aglomeraci Nové plánovací období Evropské unie se podstatně liší od předchozích a jiná jsou i pravidla pro získávání dotací.

Zastupitelé diskutovali o Olomoucké aglomeraci
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Na jednání zastupitelstva přitom není dostatečný prostor, aby se zastupitelé seznamovali s detaily nástrojů, prostřednictvím kterých mohou v rámci projektů integrovaných strategií do Olomoucké aglomerace proudit až miliardy korun. Dobré informace jsou proto v tuto chvíli nanejvýš potřebné a cenné.

Právě proto připravila radnice pro zastupitele speciální seminář. „Chtěli jsme zastupitele všech stran seznámit a zároveň prodiskutovat přípravu na nové plánovací období EU. Jedná se o minimálně desetiletou budoucnost Olomouce i celého regionu. V takto složité oblasti potřebujeme často pomoc i opozičních zastupitelů, jejichž lidé jsou na klíčových ministerstvech,“ vysvětlil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Na přípravě Olomoucké aglomerace, kterou zařadila mezi významné aglomerace ještě Rusnokova „úřednická“ vláda, se pracuje už více než rok a půl. Mezitím se ve městech změnily politické reprezentace. „Vážím si toho, že i po komunálních volbách vedení měst Přerov, Prostějov a Olomouc deklarují připravenost k prohloubení spolupráce a naplňování strategie ITI Olomoucké aglomerace. Je to šance, kterou nechceme promarnit,“ uvedl při zahájení semináře náměstek Šnevajs. Pak už následovaly tři hodiny přednášek o pravidlech pro nové projekty, o charakteru Olomoucké aglomerace i o aktuálním stavu přípravy, a také diskuze v auditoriu napříč politickými stranami.

Zastupitele zajímalo například to, zda je reálné, že region získá v rovině ITI původně zvažovaných pět miliard korun. „Všech sedm operačních programů administrují jednotlivá ministerstva, záleží na jednáních s nimi a na tom, zda uvolní prostředky, které přislíbili. Záleží i na nás, jak přesvědčivé projekty budeme mít připraveny,“ vysvětlil Daniel Foltýnek ze společnosti Contera, která připravuje integrovanou strategii aglomerace. Dodal, že práce je o to těžší, že se v průběhu příprav ze strany ministerstev často mění pravidla a pokyny. „S jakými prostředky počítá město Olomouc na spoluúčast v jednotlivých projektech, když hospodaří s dost napjatým rozpočtem?“ ptal se zastupitel Filip Červinka. „Spolufinancování ze strany města se z připravovaných projektů fakticky týká jen modernizace vozového parku DPMO, prodloužení tramvajové trati na Nové Sady, modernizace tramvajových tratí v ulicích 1.máje a 8. Května a doplnění sítě cyklostezek na území města. Pokud jde o silnice II. a III. třídy, ty patří Olomouckému kraji, u jiných projektů jsou nositelem další subjekty, třeba Univerzita Palackého, obce v regionu a spolky, např. Odpady olomouckého kraje a mnozí jiní,“ reagoval náměstek Šnevajs. Jiné zastupitele zajímalo, nakolik je Olomoucká aglomerace přirozeným regionem či umělým výtvorem, jak zapojit do příprav veřejnost, nebo zda by se z prostředků EU dalo v Olomouci založit vysokou školu technického zaměření. Podstatné bylo, že se všichni shodli na důležitosti kvalitní přípravy i na významu semináře pro zastupitele. Podobné akce by se měly dle přítomných opakovat.

„Posílení konkurenceschopnosti a budoucí rozvoj města a regionu je v užší spolupráci tří významných středomoravských měst Olomouce, Přerova a Prostějova. V mnohém se můžeme doplňovat a společný postup znásobuje šanci uspět v dnešní nejen ekonomicky složité době,“ shrnul svůj názor na programovací nástroj ITI Ladislav Šnevajs. „Strategie rozvoje olomoucké aglomerace je také možností ke změně našeho myšlení a uvědomění si naši širší - středomoravské identity.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…