Žatec: Dočesná je Čistý festival. Letos se vytřídilo 1365 kg odpadků

08.09.2018 7:34

Dobrovolníci Čistého festivaluDočesná 2018 se zařadila mezi Čisté festivaly. Tento certifikát má pravidelně od roku 2010 a znamená to, že v průběhu slavnosti se třídí odpad.

Žatec: Dočesná je Čistý festival. Letos se vytřídilo 1365 kg odpadků
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Důraz se klade zejména na pivní kelímky, které mohli návštěvníci odevzdávat ve stánku Čistého festivalu nebo odevzdávat přímo dobrovolníkům, kteří procházeli městem. Tímto způsobem se letos při Dočesné podařilo vytřídit 1365 kilogramů odpadu.

Je to o něco méně než v minulých letech, což ovlivnilo počasí a relativně nižší počet návštěvníků, tedy i odpad. Úklidová četa vytřídila 825 kilogramů odpadu, dalších 540 kilogramů vhodili návštěvníci přímo do košů na tříděný odpad. Na stánku Čistého festivalu nakonec organizátoři napočítali 6898 kusů kelímů.

I tak je ale čistota a pořádek každým rokem velkým tématem Dočesné. I letos hledali organizátoři jiné řešení, ale kvůli specifickému prostředí lepší variantu, než průběžné třídění a závěrečný velký úklid, nenašli. Na omezeném prostoru centra města se totiž pohybuje obrovské množství lidí. „Proto to, co funguje na různých festivalech, můžeme v Žatci těžko využít,“ upozornil ředitel pořádajícího divadla Martin Veselý.

Proto je také obtížné zavádět zálohované kelímky, které se tak osvědčují na hudebních festivalech. „Z hygienických důvodů se buď musí často ve stáncích měnit, pak je ale skoro nemožné doplňovat zásoby všude včas. Nehledě k tomu, že na omezeném prostoru se těžko mohou kelímky přepočítávat a kontrolovat. Nebo se musí zajistit mytí přímo ve stáncích, ale jak tam všude dostaneme vodu?“ vysvětlil Martin Veselý.

Zatím nereálně vypadá i varianta, že by bylo několik míst, kde by si lidé mohli kelímek vypláchnout nebo vyměnit. Pořád to totiž neřeší problém s točením piva a hlavně čekáním při dotáčení – není v lidských silách uhlídat, komu který kelímek patří. Zvlášť ve chvílích, kdy se u některých stánků nárazově vytvoří velká fronta.

Pořadatelé tak dál budou hledat variantu, která by zajistila větší pořádek, ale vyhovovala přitom jak návštěvníkům, tak prodejcům. „Do budoucna se to stejně musí nějak vyřešit, protože sílí tlak proti plastovým kelímkům a táckům,“ potvrdil Martin Veselý, že pořadatelé budou hledat další možnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…