Žatec: Knihovna v novém. Čtenáři si zvykají na nové řazení knih

06.01.2019 8:36

Nejprve nová fasáda. Pak šatní skříňky už na chodbě nad schodištěm. Poté recepce – společná pro dětské i dospělé oddělení. A pak ještě nové řazení knih v oddělení beletrie.

Žatec: Knihovna v novém. Čtenáři si zvykají na nové řazení knih
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

To jsou novinky, které postupně vnímají čtenáři, již přicházejí do nově rekonstruované hlavní budovy Městské knihovny Žatec. První přišli dnes hned krátce po deváté hodině.

„Musíme vás varovat, máme tu změnu v řazení knih, všechny jsou abecedně a označené piktogramy. Srdíčko je čtení pro ženy, červená označuje detektivky,“ ukazovala jedna z knihovnic prvním návštěvnicím opravené knihovny.

„Z toho úplně nadšené nejsme, je to změna. Ale zvykneme si. Jinak je knihovna pěkná, už jsme se sem moc těšily,“ říkaly střídavě dvě první návštěvnice. Přiznaly, že dříve byly zvyklé si zajít do místnosti s oblíbeným žánrem. Nyní ale budou muset chodit po knihovně, což byl právě záměr: aby se lidé dostali do všech částí beletristického oddělení. V celé knihovně jsou nové regály, trochu jinak rozestavené – a celkem je v knihovně o něco více titulů.

K novinkám patří elektronická brána, díky které se urychlí příjem i výdej knih. Už není potřeba každou otevírat kvůli čárovému kódu, stačí s ní přejet nad deskou u recepčního pultu. Zároveň tato elektronická novinka zabraňuje krádežím knih, protože u knihy, již neoznačí knihovnice, začne elektronický rám pípat.

Jediná změna, kterou možná někteří lidé čekali, ale stále chybí, je výtah. Zatím. Vedení města i knihovny stále počítá, že výtah pro starší či hůře chodící čtenáře se stavět bude. V původním projektu nebyl a dodatečně jej nebylo možné začlenit kvůli podmínkám dotace a přísným požadavkům památkářů. Nyní už se povedlo s památkáři vymyslet, kam výtah umístit zvnějšku jako přístavbu. Chybí ještě dohodnout výjimku, aby se mohl výtah udělat co nejrychleji, ale zároveň nebyly porušeny podmínky dotace udělené z IROP.

Oprava hlavní budovy knihovny stála celkem 13 milionů a začala na podzim 2017. Hlavním důvodem, proč se rekonstrukce historické budovy na náměstí Svobody prováděla, byl špatný stav krovů a střechy, do které zatékalo. Část trámů v krovech byla napadená plísní a dřevomorkou. Kdyby se k rekonstrukci nepřistoupilo, hrozilo časem propadnutí střechy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…