Žatec: Koalice je otevřená, jednou z jejích priorit je sportovní hala

27.11.2018 20:38

Koaliční dohoda tří politických subjektů, které od 1. listopadu vedou Žatec, rozhodně nekončí zvolením sedmičlenné rady města.

Žatec: Koalice je otevřená, jednou z jejích priorit je sportovní hala
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Součástí písemné dohody, kterou podepsali zástupci všech koaličních partnerů, tedy ANO 2011, Volby pro město a Unie pro sport a zdraví, jsou také podmínky další spolupráce a stanovení obecných priorit.

Jedním z nejdůležitějších bodů dohody je možnost rozšíření koalice o další subjekty. „V případě programové shody lze rozšířit tuto dohodu o další koaliční partnery,“ uvádí doslova podepsaná dohoda. Zároveň se zástupci všech tří politických stran zavázali, že nebudou jednat o dohodě s jiným politickým subjektem bez vědomí současných koaličních partnerů.

Pro další rozvoj města je klíčové určení hlavních bodů, které chce koalice v Žatci prosazovat v příštích čtyřech letech.

Prioritní programové body jsou:
Zachování nemocnice a zvyšování úrovně péče jednotlivých oddělení.
Nastavení a dodržování koncepčního přístupu k rozvoji města ve všech oblastech.
Modernizace dopravní infrastruktury.
Zefektivnění fungování městských společností s ohledem na případnou tvorbu zisku.
Zajištění podmínek pro bezpečnost občanů.
Revitalizace centra města.
Podpora výstavby multifunkční sportovní haly.
Zápis na seznam Světového dědictví UNESCO.
Zajištění rozvoje městských veřejných prostor k odpočinku a trávení volného času.

Pro běžný chod a řízení města je důležité rozdělení kompetencí mezi starostku Zdeňku Hamousovou a místostarosty Radima Laibla a Jaroslava Špičku. Každý z nich má na starosti některé oblasti veřejné správy, odbory radnice či městské organizace. To by mělo zpřehlednit a zjednodušit řízení těchto oblastí veřejné správy, ale zároveň zajistit průběžné informování pro celou radu města.

Rozdělení kompetencí mezi členy nejužšího vedení města má i praktický význam přímo pro obyvatele Žatce. Starostce i místostarostům lze přímo na jejich e-mailové adresy psát návrhy, dotazy, připomínky či kritiku, která se týká oblastí, které mají na starosti. V praxi to znamená například psát starostce v případě školství, místostarostovi R. Laiblovi v případě městské policie či nemocnice nebo místostarostovi J. Špičkovi ohledně pořádku ve městě, turistického ruchu či kulturních zařízení. „Není to úplná novinka. Lidé se na mne či kolegy mohli se svými dotazy a připomínkami obracet i v minulých letech, také to dělali. Změna je v tom, že zdůrazňujeme rozdělení kompetencí a zároveň připojujeme své e-mailové adresy,“ vysvětlila starostka Zdeňka Hamousová.

Příklady rozdělení úkolů mezi starostku a místostarosty
Starostka Zdeňka Hamousová (hamousova@mesto-zatec.cz): krizový štáb, školy a školská zařízení.
Místostarosta Radim Laibl (laibl@mesto-zatec.cz): městská policie, nemocnice, Žatecká teplárenská, a.s., kontrolní výbor.
Místostarosta Jaroslav Špička (spicka@mesto-zatec.cz): řídící skupina příprav na zápis UNESCO, technické služby a technická správa města, finanční výbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…