Žatec: Město už má miliony pro občany na kotlíkové půjčky

30.04.2020 8:36

Za účasti místostarosty Radima Laibla a kotlíkového specialisty Jindřicha Gabriela se 22. dubna na radnici konalo první předávání smluv o poskytnutí kotlíkové dotace. Byly podepsány žádosti o bezúročné kotlíkové půjčky v hodnotě 2 600 000 Kč ze strany města a občanů.

Žatec: Město už má miliony pro občany na kotlíkové půjčky
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Pozváni byli žadatelé, kteří již mají podepsanou smlouvu o kotlíkové dotaci s krajem. Celkem bylo předáno 14 smluv o kotlíkové dotaci a zároveň byly podepsány žádosti o bezúročné  kotlíkové půjčky v hodnotě 2 600 000 Kč.

Minulý týden Státní fond životního prostředí (SFŽP) poslal městu Žatec první část financí na kotlíkové půjčky ve celkové výši 4 690 000 Kč z celkové výše 6 960 000 Kč. Tyto peníze budou poskytnuty občanům, kteří žádali o kotlíkovou dotaci ve spolupráci s městem, jako bezúročné kotlíkové půjčky k financování nového tepelného zdroje.

Zbylou část peněz 2 270 000 Kč pošle SFŽP městu ke konci tohoto nebo začátkem příštího roku. Tyto finance budou poskytnuty žadatelům, kteří se v současné chvíli vyskytují v tzv. zásobníku o kotlíkovou dotaci a čekají na schválení kotlíkové dotace. Největší zájem je o tepelné čerpadlo (25 kusů), zbytek jsou plynové kotle (9 kusů), dva žadatelé žádali o nový kotel na biomasu.

Další kolo předávání smluv a podpisů žádostí o bezúročnou kotlíkovou půjčku bude uskutečněno v průběhu května.  Schválení občané budou upozorněni městem kdy a kam se mají dostavit.

„Až si občané vymění tepelný zdroj za nový, splatí část bezúročné kotlíkové půjčky z kotlíkové dotace. Zbylou část půjčky budou městu splácet žadatelé po pravidelných částkách, které si sami zvolí, avšak maximálně 10 let,“ popsal další postup Jindřich Gabriel.

„Město pomůže občanům, občané pomůžou městu… jak výstižné v této době, věřím, že taková spolupráce tu nebyla naposledy,“ doplnil místostarosta Radim Laibl.

Město použije tyto finanční prostředky na rekultivaci městských parků. Tyto peníze městu pomohou dvakrát. Jednak zlepší ovzduší výměnou neekologických uhelných kotlů a za druhé budou použity pro obnovu krásy městských parků.

Žatec se zapojil jako jedno z mála měst v Ústeckém kraji do tohoto programu, se kterým je spousta práce navíc pro vedení města i zapojené úředníky. Žatec ale zvolil tuto cestu, protože chce co nejvíce pomoci svým občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…