Žatec: Obyvatelé centra podporují placené parkování

29.02.2020 20:06

Parkování v centru Žatce chce město usměrnit tím, že ho zpoplatní. A lidé, kteří přímo v historickém centru bydlí, to podporují. Ukázala to beseda s občany, která proběhla ve středu večer ve Staré papírně v rámci pravidelných besed Večerního klubu Žatecko.

Žatec: Obyvatelé centra podporují placené parkování
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Setkání se zúčastnila asi padesátka lidí, mezi nimi byla řada z těch, co žijí ve Dvořákově ulici. „My všichni, co tam bydlíme, jsme pro, aby se stání aut v centru zpoplatnilo,“ prohlásila jedna z obyvatelek.

Právě to má město v úmyslu. Nejbližším krokem by mělo být ještě letos na jaře zpoplatnění části náměstí Svobody od lékárny ke chmelničce. Na besedě ve Staré papírně se ale ozvalo mnoho hlasů, které podporovaly placené parkování na celém náměstí Svobody najednou.

Největší problém parkování v centru je ten, že mnoho parkovacích míst zabírají lidé, kteří jezdí za prací. Buď přímo do města, nebo jinam. „Je běžné, že lidé odstaví auto ve městě a pak jedou autobusem do práce. Ale viděl jsem i to, jak přijela čtyři auta, řidiči tří z nich si přesedli do čtvrtého, odjeli do práce a tři auta tam zůstala stát,“ popisoval situaci Miroslav Rusiňák, člen dopravní komise, který besedu moderoval.

Právě to je důvodem pro zpoplatnění parkování v historickém středu města, které nemá být odstavným parkovištěm.

Snahou radnice je, aby se připravila náhradní parkovací místa mimo centrum. Desítky míst už jsou nyní k dispozici: v opravené Nákladní ulici a na Nerudově náměstí je už nyní celkem asi sedm desítek míst, která po většinu dne zejí prázdnotou. Právě tam se mohou přesunout auta z náměstí Svobody.

Další parkovací místa má nabídnout záchytné parkoviště pod Nákladní ulicí, které město připravuje. Existují ale i další prostory v centru, například proluky, které lze pro parkování do budoucna využít. To se týká třeba proluk v Jakubské či Dlouhé ulici. „Prostory jsou tam už k parkování využívané, ale ne plnohodnotně. Tyto proluky je možné využít,“ popsal tuto možnost M. Rusiňák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…