Žatec: Parkoviště, nebo skatepark? Nakonec bude obojí

18.10.2020 18:05

Zhruba roční diskuze o tom, co má vzniknout pod hradbami v Nákladní ulici v místě chátrajícího skateparku, skončila na zářijovém jednání zastupitelstva. Schválené usnesení souhlasí se zadáním změny územního plánu, díky které v lokalitě vznikne nové parkoviště i nový skatepark.

Žatec: Parkoviště, nebo skatepark? Nakonec bude obojí
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Debaty začaly poté, co zastupitelé začali projednávat změnu územního plánu, jež počítala s novým parkovištěm. Vzniklo by i na ploše starého skateparku. Město slíbilo postavit nový, ale v jiné části města, nejspíše u řeky. Proti tomu ale protestovali, a to i formou petice, sami skateboardisté i jejich podporovatelé.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Opačné názory pak zaznívaly i přímo na zastupitelstvu.

Jedna část zastupitelů obhajovala názor, aby se kvůli problematickému parkování v centru města i v Podměstí celá plocha využila pro odstavení vozidel. „Chceme řešit parkování, podle mého mohou být u-rampy na jiném místě,“ argumentoval například radní a zastupitel Pavel Pintr.

Druhá část chtěla skatepark, který slouží i jako místo pro setkávání a sportovní i kulturní akce, zachovat. „U-rampy jsou umístěné geniálně, nové budou vypadat úplně jinak vizuálně. Nerušme tradici, funguje to tam 25 let,“ zastával druhý názor další radní a zastupitel Petr Antoni.

„Hřiště pro skate je téměř jediné hřiště pro tuto věkovou skupinu. Schází se tam party mladých lidí a schází se tam již dlouhá léta. Když skate park začínal, tak jsem byl na střední škole, kdy moji vrstevníci byli jeho prvními návštěvníky. Je to již dlouhá doba. Je nutné hřiště pro tuto skupinu lidí ponechat na stejném místě, mají k němu hluboký vztah. Parkoviště se vejde hned vedle,“ podpořil využití prostoru oběma záměry místostarosta Jaroslav Špička.

Výsledkem debat, z nichž jedna probíhala i v rámci setkání s veřejností, byl nakonec právě kompromisní návrh. Ten počítá s tím, že plánované parkoviště bude o něco menší, než se zamýšlelo. V části prostoru pak zůstane skatepark, ale dostane úplně novou podobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…