Žatec: Procházka se proměnila ve velkou debatu o rozvoji a oživení centra

09.01.2019 10:47

Rozsáhlou diskuzí o plánech, vizích i nejbližších projektech v centru Žatec se stala společná procházka zastupitelů, úředníků, členů spolků i občanů. Procházka začala v klášteře kapucínů, kde všechny účastníky přivítali starostka Zdeňka Hamousová a místostarosta Jaroslav Špička, a poté vedla kolem městských hradeb s odbočkami na další místa.

Žatec: Procházka se proměnila ve velkou debatu o rozvoji a oživení centra
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

„Chtěli jsme všem, kdo se o život ve městě zajímají, popsat vize a plány, které souvisejí s oživením centra. A zároveň o těchto záměrech diskutovat. Jde o to, aby pak v budoucnu zastupitelé věděli, o čem konkrétním jednají. Také jsme chtěli slyšet názory od členů spolků a dalších občanů na tyto plány,“ vysvětlil jeden z organizátorů procházky, radní města Petr Antoni. Velká část diskuze se týkala oživení centra města.

Společná procházka by neměla zůstat jediná, na jaře se například uvažuje o procházce parky pod nemocnicí. Jde zároveň o prohlubování debat s veřejností na různá témata, která souvisejí s rozvojem města. Do budoucna by na tyto diskuze mohl navázat participativní rozpočet, v jehož rámci občané mohou spolurozhodovat o využití městských peněz. V konečném důsledky by tak budoucí investice odpovídaly jak územnímu plánu či strategickému plánu rozvoje města, ale také potřebám různých skupin obyvatel.

V rámci procházky úředníci města mluvili třeba o letošní investici do rekonstrukce Nákladní ulice. „Bylo by ideální, kdyby se zároveň s tím provedla první etapa rekonstrukce parku pod hradbami, která už je připravená,“ řekl při procházka Petr Antoni. Lidé například v rámci procházky na místě ukázali, jaký je problém s průchodem po schodišti od divadla do Podměstí, kde jsou schody poničené a chybí zábradlí i osvětlení.

Aktuální návrhy na drobné úpravy

Zastupitelé i další účastníci procházky se také podívali do podzemních prostor Jedové chýše pod objektem u Zlatého beránka, ale zároveň si vyslechli informaci o letošních plánech na vytvoření malé pěší zóny a tří předzahrádek na Hošťálkově náměstí.

Velkým tématem do budoucna je také vytvoření procházkové trasy, která by vedla kolem celých městských hradeb. Pokud by se letos udělal park nad Nákladní ulicí, byla by to první část. Na ni by mohly navazovat úseky pod pivovarem, v lokalitě Červenka nebo v ulici Pod střelnicí. „Novým podnětem, kterým jsme při procházce slyšeli, byly výhrady k malému parčíku proti autobusovému nádraží,“ dodal Petr Antoni. Objevily se i další aktuální návrhy na drobné úpravy, jako třeba na opravu rozpadlé dlažby u děkanského kostela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.