Železný Brod: Nová technika a pomůcky pro dobrovolné hasiče

28.12.2022 8:36 | Tisková zpráva

JSDHO Železný Brod – dotace z Dotačního fondu Libereckého kraje, programu podpory č. 1.1 Podpora jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje.

Železný Brod: Nová technika a pomůcky pro dobrovolné hasiče
Foto: Železný Brod
Popisek: Železný Brod

Město Železný Brod se rozhodlo podpořit hned několik dotačních projektů. Mezi nejdůležitější zcela určitě patří projekt na umístění světelného signalizačního zařízení na bezpečný výjezd vozidel při zásahu z požární zbrojnice na sil. I /10 Štefánikova ulice v Železném Brodě. V rámci tohoto projektu došlo k umístění dvou výložníkových stožárů s osazením s tříkomorovými návěstidly SSZ typu S13 a S7, s kontrastním rámem a dodatkem „POZOR VÝJEZD HASIČŮ“. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Stávající dopravní značení nevyhovovalo z hlediska bezpečnosti a ani plynulosti silničního provozu, neboť výjezd z požární zbrojnice se nachází na frekventované silnici I. třídy, v ulici Štefánikova č.p. 40. Naše JSDHO Železný Brod je předurčena k vyprošťování z vozidel u dopravních nehod a její počet výjezdů je téměř 120 za rok, což tedy někdy činí cca 2-3 výjezdy týdně. Z toho důvodu byla provedena uvedená změna dopravního značení k zajištění bezpečnosti silničního provozu a došlo k doplnění světelným signalizačním zařízením. Tento projekt (2021-2022) byl částečně hrazen z Dotačního fondu Libereckého kraje, programu podpory č. 1.1 Podpora jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje.

V roce 2022 byl dále realizován nákup ochranných prostředků, které neodmyslitelně hasiči při zásazích využívají. Mezi ně patří nákup zásahových vícevrstvých a jednovrstvých obleků, zásahových rukavic, zásahové obuvi, zásahových svítilen s držákem, zásahových přileb, a to jak pro JSDHO Železný Brod, tak pro JSDHO Těpeře, Hrubá Horka, Bzí, Horská Kamenice a Jirkov. Uvedené prostředky byly opět hrazeny z Dotačního fondu Libereckého kraje, programu podpory č. 1.1 Podpora jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje.  Výše dotace dosáhla 60% z celkových nákladů projektu.

Vzhledem k tomu, že naše JSDHO Železný Brod je mimo jiné také předurčena pro zásahy v souvislosti s dopravními nehodami, bylo dalším projektem zakoupení zvedacích vaků, které jsou nezbytným pomocníkem pro záchranáře a hasiče. Jsou všestranně použitelné k rychlému vyprošťování z málo přístupných míst, obzvláště při dopravních nehodách. Pro zásahy v souvislosti s větrnými smrštěmi byla dále pořízena svítilna PELI, která je vhodná také do rizikových prostředí a těžce přístupných podmínek, a vysoce výkonná pila taktéž pro záchranářské zásahy a likvidaci požárů, ale právě i pro zásahy v souvislosti s větrnými smrštěmi, kterých bylo v letošním roce desítky.

Město Železný Brod doplnilo i věcné prostředky požární ochrany nákupem nového výkonnějšího plovoucího a kalového čerpadla. Současně pro JSDHO Těpeře nechalo opravit hasičskou stříkačku PS12, která byla poškozena při zásahu na začátku letošního roku. Tato hasičská stříkačka je v době záplav či zřízení čerpacích stanovišť při větších požárech stále nenahraditelným pomocníkem.

Na své si přišla i stávající požární technika, konkrétně zásahové vozidlo CAS Praga v JSDHO Železný Brod, kde proběhla oprava brzdové soustavy, bez které nadále nešlo vozidlo Praga provozovat. Současně proběhla i nutná oprava vzduchotechniky na podvozkové části vozidla Tatra. Realizováním těchto oprav se zvýší výdrž této požární techniky, která v mnoha případech bohužel postupně dosluhuje. Město Železný Brod by proto chtělo z dalšího dotačního programu pro zdejší JSDHO, zařazenou do kategorie JPO III/1, pořídit nové vozidlo CAS 20. V současnosti je jednotka vybavena speciální požární cisternou tovární značky PRAGA, obchodní označení GRAND-SEHAT CAS 24. Důvodem pořízení nové CAS je stáří a špatný technický stav stávající speciální požární cisterny. Vozidlo bylo vyrobeno v roce 2003 a od roku 2004 je v provozu. Od té doby je neustále ve výjezdu, každý rok vyjíždí k cca 110-120 výjezdům. Opotřebení agregátů je značné i přes péči věnovanou strojníky CAS. Stále hrozí bezprostřední poškození vozidla, které již nebude opravitelné. Firma, která vůz zhotovila, bohužel v roce 2005 zanikla. Z toho důvodu nelze na vůz zakoupit žádné originální náhradní díly a mnoho dílů nelze řešit ani replikovými díly. Dobrá zpráva je, že do Brodu se v příštím roce 2023, respektive na podzim, očekává nová CAS. Město získalo na její nákup dotaci z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů 2.500.000 Kč a Liberecký kraj poskytne dotaci 1.000.000 Kč. Tuto zakázku vysoutěžila firma KOBIT a postaví JSDHO Železný Brod Scanii, která nahradí současnou CAS Praga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…