Železný Brod: Zkušební provoz hlásičů

08.01.2019 20:38

Od prosince loňského roku je ve zkušebním provozu modernizovaný varovný systém. Zkušební provoz bude probíhat až do konce února letošního roku.

Železný Brod: Zkušební provoz hlásičů
Foto: Železný Brod
Popisek: Železný Brod

Jelikož si dodavatel i město uvědomují, že může dojít k drobným změnám oproti dosavadnímu systému, na který jste si již zvykli, chtěli bychom Vás požádat o spolupráci při nastavování nových hlásičů. Pokud některý hlásič ve Vašem okolí nejde, nebo nevysílá tak, jak by měl, oznamte tuto skutečnost na Turistické a informační centrum v budově radnice A, nebo na e-mail info@zelbrod.cz. Důležité je předat informaci, o jaké se jedná číslo hlásiče. Toto číslo najdete na samotném hlásiči, na šedé krabičce, která je umístěna u hlásičů a je ve tvaru např. 016.

Varovný a informační systém slouží k současnému zvukovému vyrozumění obyvatelstva  města Železný Brod a jeho místních  částí. Jeho použití se řídí zákonem o IZS 239/2000Sb. a zákonu o krizovém řízeni 240/200Sb.  Instalace a provozování varovného a informačního systému musí byt v souladu s podmínkami vyhlášky Požadavky na koncové prvky připojované do jednotného systému varování a vyrozumění dle MV-24666-1/PO-2008, Zároveň  musí byt splněný požadavky kladené metodikou MŽP na vybudování a provozování těchto systému z důvodu čerpání dotace z OPŽP. Jedná se tedy o veřejně prospěšné zařízení, které slouží pro varování a vyrozumění obyvatelstva, pro ochranu zdraví a majetku obyvatel města Železný Brod.

Zařízení je ovládané z MěÚ a HZS LK a jeho provoz se řídí dle jednotlivých zákonů a vyhlášek obou institucí. Koncové prvky jsou instalované na sloupy veřejného osvětlení a sloupy nízkého napětí. Všechny koncové prvky jsou připojené do jednotného systému varování a vyrozumění. Zároveň jsou na nich prováděné povinně hlasité testy každou první středu v měsíci dle platné vyhlášky HZS ve 12 hodin, po dobu 140 sekund. Tiché testy provádí městský úřad.

Z důvodu, že se jedná o varovný systém obyvatel, musí jak provozovatel, majitel objektu na kterém je zařízení umístěno, tak občan, strpět toto zařízení.

U uvedených hlásičů, je možné snížit hlasitost, k vaši spokojenosti ale pouze na úroveň, která zásadně nezhorší srozumitelnost a slyšitelnost v širším okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…