Zlín: Obnovou sadů a výsadbou původních křovin myslí město na ptactvo

01.04.2019 16:23

Kvůli sázení nepůvodních druhů dřevin přicházejí ptáci o svou potravu. Tak či podobně zněly před časem titulky některých českých novin. Smyslem článku bylo apelovat na samosprávy i jednotlivce, aby při sázení a zakládání zahrad nebrali v potaz pouze estetickou stránku věci, ale pamatovali i na živočichy, pro které jsou tyto plody základem potravy.

Zlín: Obnovou sadů a výsadbou původních křovin myslí město na ptactvo
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Jak se k této problematice staví zlínský Odbor zlínské zeleně, vysvětlila arboristka odboru. „Ve Zlíně sázíme původní i nepůvodní druhy dřevin a preferujeme především rozmanitost druhů. Vyloženě exotické druhy sázíme pouze za účelem sbírkovým a ukázkovým. Jedná se spíše o jednotlivé kusy,“ prozradila Marie Surovcová, arboristka Odboru městské zeleně.

Nedostatek srážek a celková změna klimatu si však nyní vyžaduje též výsadbu odolnějších a vláhově méně náročnějších druhů dřevin, které budou prosperovat v městském prostředí. „Také zakládáme či obnovujeme staré sady, vysazujeme ovocné stromy a keře a zakládáme květnaté louky, čímž podporujeme hmyz, který je potravou pro ptactvo,“ doplnila arboristka.

Co se týká keřových výsadeb, do krajiny se volí druhy, které jsou vhodné především právě pro ptactvo. V blízkosti dětských hřišť, mateřských a základních škol se zase vysazují druhy, které nepředstavují nebezpečí pro děti, kterým mohou být trny či jedovaté plody.

Z původních druhů dřevin ve Zlíně najdete například různé druhy hlohů, jeřábů, javorů, olší, lip, vrb a podobně. Nesmí chybět ptačí zob, třešně, hrušně, borovice, břízy, duby, buky a další. Z nepůvodních druhů dřevin můžete ve Zlíně narazit na jinan, kdouloň, mišpuli, muchovník, rakytník, tavolník, zlatici, vilín, trojpuk a řadu dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …