Zlín: Parametry fungování obchodních korporací, příspěvkových organizací a obecně prospěšné společnosti

11.12.2019 17:58

Statutární město Zlín je jediným společníkem 8 obchodních korporací, společníkem u 3 obchodních korporací, zřizovatelem 40 příspěvkových organizací a spoluzakladatelem obecně prospěšné společnosti. Nyní chtějí zástupci města vypracování střednědobého plánu hospodaření a rozvoje obchodních korporací. Cílem je, aby společnosti co možná nejvíce optimalizovali své hospodaření.

Zlín: Parametry fungování obchodních korporací, příspěvkových organizací a obecně prospěšné společnosti
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

S ohledem na strategický význam subjektů s majetkovou účastí města je vhodné, aby statutární město Zlín jako společník, zřizovatel či zakladatel projevil vůči těmto subjektům svoji vůli o jejich dalším směřování, rozvoji a cílech, a to včetně vypracování střednědobého plánu hospodaření a plánu rozvoje. Střednědobým plánem hospodaření se rozumí plán běžných oprav, obnovy majetku. Plánem rozvoje pak výdaje a investice, které mají strategický význam, a o jejich realizaci rozhoduje SMZ. Zadání pro vypracování střednědobého plánu rozvoje tak dostali společnosti 100% vlastněné statutárním městem Zlínem, vybrané příspěvkové organizace zřízené městem, Dopravní společnost Zlín-Otrokovice a Filharmonie Bohuslava Martinů.

„Chceme, aby společnosti s majetkovou účastí města fungovali maximálně efektivně. Ředitelům jednotlivých společností jsme zaslali zadání, ve kterém jsou specifikovány vize a cíle dané společnosti. Na ředitelích nyní je, aby hledali možnosti, jak tyto cíle naplnit,“ řekl primátor města Jiří Korec.

„V případě, že vedení společnosti či organizace zjistí, že stanovený plán není ekonomicky reálné dodržet, bude nutné předložit kromě žádosti o finanční podporu města i alternativní řešení vzniklé situace pomocí vlastních zdrojů,“ navázal náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Součástí zadání pro vedení uvedených společností je kromě schválení základních parametrů cílů a vizí také uložení jejich dalšího rozpracování nebo projednání v příslušných orgánech jednotlivých subjektů. Základní parametry, vize a cíle jsou formulovány tak, aby byly pro jednotlivé subjekty zadáním pro jejich rozpracování do podoby střednědobého plánu hospodaření a rozvoje, který bude možno po konzultacích se SMZ dále rozpracovávat a rozvíjet.

„Hlavním účelem střednědobého výhledu u většiny městských společností není ekonomický zisk, ale především poskytování kvalitních služeb občanům města Zlína,“ dodal Miroslav Chalánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…