Zlín: Začala demontáž varhan. Míří do Lendaku

25.07.2015 7:32

Začala demontáž varhan v bývalém Domu umění. První nákladní automobil převážející zabalené píšťaly a mechanismy odjel do varhanářských dílen v Žilině už minulý týden. Po nutné repasi budou varhany připraveny k montáži v novém působišti, v kostele ve slovenském Lendaku na konci tohoto roku. S inaugurací varhan v novém působišti se počítá na Velikonoce příštího roku.

Zlín: Začala demontáž varhan. Míří do Lendaku
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín

Pro Zlín ztratily varhany využití ve chvíli, kdy se Filharmonie Bohuslava Martinů přestěhovala do Kongresového centra a odborné komise nedoporučily stěhování staršího nástroje do nového prostoru. Zastupitelé města proto rozhodli o jejich prodeji. „Objevilo se hned několik zájemců. Nejkonkrétnější nabídku předložila Římskokatolická farnost Lendak ze Slovenska, která tak varhany získala,“ sdělil náměstek primátora Dalibor Stříbný, do jehož kompetencí patří kultura. Dodal, že město nástroj prodalo za 410 tisíc korun.

V Lendaku si získání varhan ze Zlína velmi považují. Umístí je do nově postaveného kostela. „Za možnost koupit varhany upřímně děkujeme. Jde pro nás o velkou pomoc a dar. Zároveň vše vnímáme jako posilnění a zkrášlení našich sousedských vztahů,“ napsal primátoru Miroslavu Adámkovi správce farnosti duchovní Mario Anton Hrtús.

První varhany byly pro filharmonii postaveny v roce 1953. Současnou podobu získaly v roce 1983 po přestavbě, kterou realizovala firma Rieger Koloss. Mají cca 3 300 píšťal. Filharmonie Bohuslava Martinů přestala nástroj využívat v roce 2009, protože odborné posouzení nedoporučilo jejich přestěhování do Kongresového centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…