Zlín má stoletého občana

09.02.2015 17:54

Řadu mužů, kteří oslavili sté narozeniny, rozšířil 2. února pan Karel Biernat ze Zlína. Úctyhodného věku se dožívá v neuvěřitelné síle a vitalitě po boku své o šest let mladší manželky a v péči obětavé dcery. V dobré náladě a vtipem doma uvítal i návštěvu z Magistrátu města Zlína, která mu přišla k významnému jubileu poblahopřát.

Zlín má stoletého občana
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Recept na dlouhý život pan Biernat návštěvě neprozradil. Částečně se však dá odvodit z jeho životního příběhu, který nebyl vůbec jednoduchý, ale přesto byl naplněný láskou, činorodostí a optimismem. Jeho životní start poznamenala tragická událost. Otec padl v první světové válce krátce před jeho narozením. V dětství vyrůstal s matku, o kterou však přišel také velmi brzy. Zemřela v průběhu druhé světové války. Jeho profesní začátky jsou spojené s firmou Baťa. Jako mladý muž navštěvoval Baťovu školu práce. Ta ho naučila tvrdé práci, disciplíně a pracovnímu systému. V ní se také zrodila jeho celoživotní láska k létání. Ještě u Bati začínal na bezmotorových letadlech, později získal pilotní zkoušky na různé typy letadel. Svoji vášeň k letectví spojil i s dalším pracovním místem, ve kterém setrval až do důchodu. Pracoval v Moravanu Otrokovice v různých pozicích ve výrobě, naposledy pak ve funkci náměstka.

Jeho aktivní život neskončil, ani odchodem do důchodu. Láska k přírodě z něj udělala včelaře. Dodnes jezdí na chalupu do Lipové, kterou sám zrekonstruoval, kde se o včely stará. Za zmínku stojí i jeho celoživotní čtenářská vášeň. Knihy mu vyplňovaly volný čas po celý dlouhý život až do dnešních dnů.

„Ještě než se knihovna přestěhovala, byl jejím častým návštěvníkem. Teď čte knihu o Komenském, kterou jsem mu dala k Vánocům. A denní tisk musí mít k dispozici každý den,“ usmívá se jeho dcera.

Kromě činorodosti a zájmu o dění kolem se k receptu na dlouhověkost dá jistě přičíst i jeho harmonické manželství, ve kterém vychoval dvě dcery. V příštím roce se s manželkou chystají oslavit platinovou svatbu – tedy sedmdesát let společného života.

V současnosti žijí ve Zlíně dvě 101leté ženy, jedna žena 102letá a dvě ženy 103leté. Nejstarším obyvatelem Zlína je muž, který v únoru oslaví 104. narozeniny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Galerijní a muzejní noc nabídne zábavný program pro všechny generace

10:23 Zlín: Galerijní a muzejní noc nabídne zábavný program pro všechny generace

V pátek 24. května se uskuteční letošní Galerijní a muzejní noc ve Zlíně. Pro ty, kteří zůstanou vzh…