Zlín si připomněl Tomáše Baťu

02.04.2021 7:33

3. dubna 1876 se ve Zlíně narodil budoucí zakladatel mezinárodního obuvnického impéria Tomáš Baťa. 145. výročí narození tohoto slavného zlínského rodáka si dnes připomnělo statutární město Zlín.

Zlín si připomněl Tomáše Baťu
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Zástupci města uctili jeho památku tichou vzpomínkou a položením květin u sochy T. Bati v Univerzitním parku, u sochy T. Bati před Fakultou managementu a ekonomiky UTB a v místě podnikatelova posledního odpočinku na Lesním hřbitově.

Sourozenci Antonín, Tomáš a Anna Baťovi společně založili ve Zlíně v roce 1894 závod na výrobu obuvi. Úspěch na trhu rychle slavily plátěné „baťovky a nastartovaly tak rozvoj firmy. Za první světové války přibyla obuv kožená a po roce 1925 také gumová. Kromě obuvnické výroby Baťa podnikal ve více než třiceti oborech. V roce 1922 ovládl československý trh obuvi a růst firmy se pak každoročně násobil. Boty ze Zlína pronikaly postupně také na trhy celého světa. V roce 1923 byl Tomáš Baťa zvolen zlínským starostou a zůstal jím do konce života. Přebudoval Zlín do podoby moderního zahradního města. Rozmach firmy přesahoval do okolí a utvořila se tu v letech 1929-1935 silná průmyslová aglomerace Zlín-Otrokovice-Napajedla. Vládě Baťa předložil roku 1931 koncepci rozvoje Zlínska a střední Moravy. Tomáš Baťa řídil globální firmu, která v roce 1932 operovala na čtyřech kontinentech. Jeho podnik byl proslulý rozsahem a také Baťovým originálním systémem řízení a vztahem k zaměstnancům. Po úmrtí Tomáše Bati v červenci 1932 převzali řízení podniku jeho nástupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…