Znojmo: 12. ročník Dnů partnerských měst je úspěšně za námi

20.05.2022 15:15 | Tisková zpráva

Druhý květnový víkend se ve Znojmě na Horním náměstí nesl ve znamení hudby, tance, zpěvu, výborné gastronomie a především přátelské atmosféry, kterou přinesly Dny partnerských měst. Slunečného počasí si na náměstí užívaly stovky návštěvníků. Centrum města na dva dny ožilo pestrou nabídkou gastronomie a kultury z partnerských měst.

Znojmo: 12. ročník Dnů partnerských měst je úspěšně za námi
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Město Znojmo má devět partnerských měst z České republiky i ze zahraničí. „Nejdéle trvající partnerství je s italským městem Pontassieve a v příštím roce si připomeneme již 60 let úspěšné spolupráce. Na Horním náměstí nechyběli ani zástupci města Chrudim, a ačkoliv partnerství trvá jen pár let, o to intenzivnější spolupráce je rozvíjena,“ uvedl místostarosta města Znojma Jan Grois.

O kulturní program se postarali vynikající muzikanti z Retzu, Trenta a  Pontassieve. Základní umělecká škola z Nových Zámků přivezla akordeonový soubor. Ke stálicím kulturního programu Dnů partnerských měst patří folklórní soubor Karpaty z bratislavského Ružinova, který roztančil znojemské náměstí již po dvanácté. Dětské úsměvy na tváři pak vykouzlilo loutkářské představení, jak jinak než z Chrudimi, odkud přijely také břišní tanečnice, které předvedly tanec s hady. Publikum ocenilo i mladé zpěvačky z polské Strzegomi.

K ochutnání byly gastronomické speciality z jednotlivých měst, jako například tradiční slovenské klobásy, italská polenta, rakouská vína, pivo z Chrudimi, tradiční polské pokrmy a mnoho dalšího.

V bohatém kulturním programu nemohli samozřejmě chybět ani znojemští zástupci. Zahájení kulturního programu se zhostil dětský pěvecký sbor Libohlásek ze ZŠ nám. Republiky. V pátečním programu se pak předvedly břišní tanečnice ze SVČ Znojmo. Závěr pátečního programu patřil nejprve znojemskému Big Bangu při ZUŠ Znojmo a především skvělému Big Bandu pod vedením Karla Fojtíka, který vystoupil i s hosty Jardou Moravcem a Nikol Kratochvílovou. V sobotním programu nejprve rozezpívala náměstí malá cimbálová muzika DFS Dyjavánek a následně roztančily tanečnice z Tanečního a pohybového studia M&M. Všem zástupcům znojemské kultury patří velké poděkování organizátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…