Znojmo: Děti, mládež a studenti si za jízdné připlatí

18.04.2022 6:27 | Tisková zpráva

Vláda ČR rozhodla o úpravě slev ve veřejné dopravě pro děti, mládež, studenty a osoby starší 65 let. Od 1. dubna 2022 se v této souvislosti změnil Tarif Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (déle jen IDS JMK). Znojemský dopravce městské hromadné dopravy musel na tuto změnu reagovat. Ve Znojmě se změna cen tarifu týká dětí a mládeže do 18 let a studentů do 26 let. Starobní důchodci a invalidní důchodci III. stupně mají i nadále nárok na bezplatné cestování.

Znojmo: Děti, mládež a studenti si za jízdné připlatí
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Změna znamená navýšení cen jízdného pro výše zmíněné skupiny, tzn. děti a mládež od 6 do 18 let a studenty od 18 do 26 let. Za jednu jízdu ve městě Znojmě zaplatí místo dosavadních 3 Kč částku 6 Kč při jednorázové platbě na místě, při platbě platební kartou je cena snížena na 5 Kč. U předplatných jízdenek dojde k navýšení cen měsíčních jízdenek ze 70 Kč na 140 Kč, čtvrtletních ze 180 Kč na 320 Kč a ročních z 625 Kč na 1250 Kč. Cena jízdného za psa se zvyšuje také na 6 Kč za jednu jízdu. Ceny jízdného pro ostatní skupiny cestujících včetně bezplatné dopravy se nemění.

Předplatní jízdenky zakoupené za původní ceny s prvním dnem platnosti do 31. března 2022 platí až do konce své platnosti (tzn. třeba i 1 rok). Předplatní jízdenky zakoupené s prvním dnem platnosti od 1. 4. 2022 se prodávají již za nové ceny.

Změna Tarifu IDS JMK a zvýšení jízdného platí i v autobusech veřejné linkové dopravy a ve vlacích veřejné drážní osobní dopravy zařazených do IDS JMK. Navýšení cen je plošné a vychází z nařízení Vlády ČR. Dopravce, který provozuje Městskou hromadnou dopravu bohužel tento fakt nemohl ovlivnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

13:37 Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

Od roku 2016 brázdí koleje v Česku, Slovensku a Německu 165 metrů dlouhý obrněný kolos, který ve čtv…