Znojmo: Jubilejní desátý ročník Slavností okurek se vydařil, přinesl s sebou i několik novinek

10.08.2017 20:33

O víkendu se uskutečnily již desáté Slavnosti okurek a v centru Znojma tak bylo opět živo. Pořadateli akce bylo město Znojmo a Znojemská Beseda a hlavním partnerem byla i letos značka Znojmia.

Znojmo: Jubilejní desátý ročník Slavností okurek se vydařil, přinesl s sebou i několik novinek
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Širokou nabídku trhů pak od odpoledne až do večera doplnil kulturní a hudební program, okurkové soutěže nebo přehlídka historických traktorů, která v pátek proběhla díky spolupráci s Dolnorakouským městem Retz. „Letošní novinka měla veliký úspěch i kvůli spanilé jízdě těchto traktorů centrem města,“ říká František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Páteční program byl ve znamení skvělé Gastroshow, kde návštěvníci mohli ochutnat například Znojemský pohankový tataráček, tvarohové knedlíčky s meruňkovo-badyánovou omáčkou nebo drůbeží galantinu v tyrolském špeku se salátem z okurek, kopru a vlašskými ořechy. Přes více než tisíc lidí tak zjistilo, jak chutná jídla se dají připravit za pomocí okurky – tak typické a tradiční suroviny pro Znojmo. Hudebně pak akci dotvořilo vystoupení kapel Šarivari Swing Band, Sešup a Tomáše Linky s Přímou linkou.

Sobota byla doslova nabitá soutěžemi. Do soutěže o Nejlepší sterilovanou okurku se letos přihlásilo se svými vzorky 12 soutěžících a vítězem této kategorie se stala paní Vladimíra Molíková. O Nejlepší rychlokvašku se letos postarala paní Erika Pelánová a v soutěži Znojmia v plnění zavařovací sklenice na čas a přesnost zvítězila Veronika Ambrožová. Znojemské ženy tak obstály v tvrdé okurkové konkurenci a spolu s dalšími oceněnými si odnesly dárkové koše s výrobky značky Znojmia a poslední jmenovaná kategorie pak také zavařovací sklenice od společnosti Vetropack Moravia Glass. Po vyhlášení výsledků se slova ujala historická folk-rocková hudební skupina Tempus, která zaplnila náměstí dobovými rytmy, na úplný závěr zahrála cimbálová muzika přímo mezi návštěvníky.

Ostatně Královská okurka Znojmo 2017 a Výběrová okurka Znojmo 2017 jsou dvě nové kategorie soutěže velkovýrobců okurek, která letos proběhla úplně poprvé a pod záštitou Znojemské Besedy. V nultém ročníku se představilo 5 velkých firem, jejichž výrobky byly podrobeny důkladné senzorické analýze devíti profesionálních degustátorů. V kategorii Královská okurka Znojmo 2017 první místo obsadily Dětské okurky firmy Efko v balení 370ml, druhá příčka patřila okurkám Znojmia o velikosti 5-7cm a hmotnosti 660g a bronz si letos odnesla firma Bouda 1883 se svými sterilovanými okurkami. V druhé kategorii pak vypadaly výsledky následovně: 1. místo okurky Cornichos firmy Machland, 2. místo Tradiční moravské okurky firmy Efko a 3. místo Česnekové okurky opět firmy Efko. Oceněné výrobky obdrží certifikát, který bude v příštím roce rozšířen o ochrannou známku, jež si mohou výrobci uvést na svých etiketách. Město Znojmo tak zůstane i nadále v povědomí veřejnosti jako město okurek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…