Znojmo: Muzeum chystá Cesty do pravěku

17.04.2021 10:44

Návštěvníci Domu umění ve Znojmě se mohou po několikaměsíční pauze těšit na novou výstavu, která bude nainstalovaná od 20. dubna 2021 ve výstavních sálech v 1. patře a kterou zpřístupníme ihned, jakmile to opatření dovolí.

Znojmo: Muzeum chystá Cesty do pravěku
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Jihomoravské muzeum ve Znojmě zve na výstavu „Cesty do pravěku aneb Ve stopách Zdeňka Buriana“, která představí tvorbu pětice výtvarníků – Jaroslava Bažanta, Pavla Dvorského, Petra Modlitby, Jiřího Svobody a Jiřího Teichmanna. Výtvarníci jsou členy volného sdružení PAS, které se zabývá dnes velmi populárním oborem, tzv. vědeckou uměleckou rekonstrukcí. Při svých paleorekonstrukcích dávného života úzce spolupracují s přírodovědci, a umožňují tak prostřednictvím výtvarných děl zpřístupnit vědecké poznatky široké veřejnosti. Svou tvorbou autoři navazují na dílo známého malíře Zdeňka Buriana, který ilustroval mnoho vědeckých i dobrodružných knih o pravěku.

„Výstava představuje průřez jejich tvorbou, a díky malbám a trojrozměrným modelům se tak můžeme vypravit do dávné historie naší Země, kde ožívá prehistorický svět fauny i flóry,“ představuje obsah kurátorka výstavy Tereza Pavelková.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Návštěvník se tak díky obrazům a trojrozměrným modelům seznámí se známými i méně známými živočichy obývajícími naši planetu před mnoha miliony let až po období před příchodem člověka. Ocitne se mezi prvními obyvateli prvohorních moří, pomyslně se projde karbonskými pralesy a močály. Setká se také s tolik populárními dinosaury nebo symbolem pravěku – srstnatým mamutem, a nakonec pohlédne do tváře pravěkého člověka a jeho dávných předků.

Část výstavy bude zaměřena na tvorbu Zdeňka Buriana, od jehož úmrtí uplyne tento rok 40 let. Připomeneme si jej hned několika originálními díly zapůjčenými ze Safari parku Dvůr Králové. K vidění bude nejen ukázka Burianových děl spojených s pravěkem, ale i jeho další práce, jako například ilustrace odborných a dobrodružných knih a volná malířská tvorba. Součástí výstavy jsou také paleontologické ukázky fauny i flóry z depozitářů Jihomoravského muzea ve Znojmě. Zkameněliny reprezentují různé živočišné a rostlinné druhy od prvohor po čtvrtohory.

V dětském koutku čeká na děti model pelykosaura, mohou vylézt na hřbet triceratopse nebo poskládat obrázky dinosaurů z velkých skládacích kostek, připraveny budou také omalovánky či skládačky.

Výstavu „Cesty do pravěku aneb Ve stopách Zdeňka Buriana“ lze navštívit (až nám to situace dovolí) v Domě umění na Masarykově náměstí ve Znojmě až do 20. června 2021 každý den kromě pondělí v době od 9:00 do 11:30 a od 12:00 do 17:00 hodin a v neděli od 14:00 do 17:00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…