Znojmo: Na Horním náměstí přihlížely simulované dopravní nehodě stovky dětí i dospělých

14.06.2023 7:05 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 8.6.2023 se na Horním náměstí stala nehoda. Naštěstí jen simulovaná. Šlo o preventivní osvětovou akci Den bez úrazu. Zasahovaly na ní všechny složky Integrovaného záchranného systému (IZS), tzn. jednotky hasičů, záchranářů i policistů. Ukázka měla za cíl nejen předvést práci jednotek IZS, ale hlavně přinést poučení o tom, jak se v případě nehody zachovat. Akce se zúčastnilo více než 700 dětí z místních škol.

Znojmo: Na Horním náměstí přihlížely simulované dopravní nehodě stovky dětí i dospělých
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Děti z místních základních a mateřských škol kompletně zaplnily Horní náměstí, aby se staly svědky simulované dopravní nehody. Ta začala v 10.00 hodin a scénář nehody ukázal následky srážky osobního automobilu s chodci, kterému se kvůli nepozornosti vysmekl pes. Bylo zde několik vážně zraněných. Při nehodě měli přihlížející možnost vidět zásah a vzájemnou spolupráci všech záchranných složek a dokonce i pohřební služby. Rolí zraněných se ujali studenti Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy zdravotnické Znojmo (dále SZŠ a VOŠZ) a její průběh komentovala vyučující této školy Radka Procházková.

V rámci programu bylo možné prohlédnout si výbavu záchranného hasičského a sanitního vozu s vybavením a techniku Policie ČR. Studenti SZŠ a VOŠZ předvedli ukázku poskytování první pomoci. Pro malé i velké byl připraven bohatý doprovodný program. Mohli projít florbalovou průpravou, zopakovat si pravidla silničního provozu, absolvovat opičí dráhu, změřit si tlak i tuk a mnoho dalšího.

Kampaň Den bez úrazu organizuje SZŠ a VOŠZ a Zdravé město Znojmo ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou JMK, Hasičským záchranným sborem, Policií ČR, Městskou policií Znojmo. Dalšími partnery akce byli Vojenská zdravotní pojišťovna, Středisko volného času Znojmo, Cyklo Kučera, s.r.o., TJ Znojmo LAUFEN CZ a BESIP.

Všem organizátorům a partnerům patří velké díky.

Národní dny bez úrazů

Tato kampaň je jednou z největších komunitních kampaní, která je zaměřená na prevenci úrazů zejména u dětí a mládeže. Kampaň Národní dny bez úrazů, probíhající pod záštitou Světové zdravotní organizace (WHO), má zvýšit informovanost o rizicích úrazů a snížit jejich počet a závažnost. Úrazy u dětí a mladistvých v ČR jsou nejčastější příčinou úmrtí. Nejvíce k těmto úrazům dochází v dopravě, proto se také preventivní a osvětové akce zaměřují na bezpečnost silničního provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Proběhne jarní deratizace

13:37 Vsetín: Proběhne jarní deratizace

Ve dnech 20. května, 27. května a 3. června bude specializovaná firma provádět pravidelnou deratizac…