Znojmo: Na hranicích s Rakouskem se slavilo. Vstup do EU a otevřené hranice

03.05.2019 10:47

U příležitosti 15. výročí vstupu České republiky do Evropské unie a zejména díky oslavám 30 let otevřených hranic proběhla ve středu 1. května na hraničním přechodu Hnanice/Mitterretzbach Snídaně bez hranic. U Stolu na hranicích, symbolu otevřených hranic, se setkalo na 350 hostů z Čech i z Rakouska.

Znojmo: Na hranicích s Rakouskem se slavilo. Vstup do EU a otevřené hranice
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Snídani bez hranic uspořádalo město Znojmo, destinační společnost ZnojmoRegion, obec Retzbach a destinační společnost Retzer Land. Akce volně navázala na Nejdelší snídani, který proběhla na stejném místě před 15 lety u příležitosti vstupu do EU.

V rámci setkání zazněly státní hymny obou zemí i Óda na radost, hymna EU. Oficiální zdravice a přivítání hostů se ujali starosta Znojma Jan Grois, starosta Retzbachu Manfred Nigl a čestní hosté z rakouské strany: poslankyně Eva-Maria Himmelbauer a Richard Hogl, zástupce Dolnorakouské zemské vlády. Společně také rozkrojili symbolický dort přátelství.

Pro hosty bylo připravené posezení, měli možnost prohlédnout si fotografie z událostí před 15 lety i z otevření hranic 1989. U sklenky moravského či rakouského vína ochutnali regionální speciality, děti si vyhráli se Střediskem volného času a k poslechu zahráli Znojemské žestě a Retzer Land Musikanten.

Snídaně bez hranic byla cílem mnoha výletníků, dorazili pěšky i na kole. Byla mezi nimi i skupina dvaceti cyklistů, která vyrazila ze Znojma v rámci zahájení kampaně Do práce na kole. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…