Znojmo: Na projektech pilotního ročníku participativního rozpočtu se pracuje

21.05.2019 19:33

Loňský ročník participativního rozpočtování, projekt Tvoříme Znojmo, přinesl hned 16 úspěšných projektů, na jejichž realizacích se od začátku roku pracuje.

Znojmo: Na projektech pilotního ročníku participativního rozpočtu se pracuje
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

„První projekty se blíží do finále, jiné se rozjíždí. Bohužel jsme u jednoho z projektů narazili i na komplikace, které zabránily jeho realizaci, jedná se o opravu božích muk v Oblekovicích,“ říká místostarosta Jakub Malačka.

Co se tedy ve Znojmě brzy změní dle přání navrhovatelů? Již nyní je například jasné, kde budou rozmístěny závěsné houpačky pro vozíčkáře. Zakoupení čtyř houpaček a tři lokality jejich umístění (ulice Pražská, Kolonka a ulice Aninská) schválili radní na svém jednání 6. května. O poslední lokalitě se stále jedná.

První kroky v realizaci byly podniknuty i u dalších projektů. Zadáno bylo zpracování projektové dokumentace pro návrh Revitalizace návsi v Konicích a také se koupí nová telefonní budka na náměstí republiky. Ta nahradí stávající, která není v dobrém technickém stavu. Novou budku pak dotvoří jako své originální dílo uznávaný umělec Maxim Velčovský (projekt Telefonní budka od Maxima Velčovského).

V městských částech, konkrétně v Mramoticích, se pracuje na projektu Zatraktivnění koupaliště, kde je nový závlahový systém, srovnaný terén a vysetý nový trávník. Místní hasiči se zase mohou těšit na nové překážky, které získají díky projektu Víceúčelové hřiště pro hasičský sport. Na hřišti byla prozatím vydlážděna základna a překážky jsou již ve výrobě.

Známá je již podoba lesní školky, která by měla vzniknout v městské části Konice, a skateboardisté již budou moci plně využít skatepool v Sokolské ulici, kde bylo potřeba jej vyčistit a napojit na kanalizaci pro zajištění odtoku.

Realizace některých projektů se však neobešly bez komplikací. „Narazili jsme například na problém s převýšením plánovaných nákladů, s majetkoprávními vztahy a tak podobně,“ upřesňuje místostarosta Malačka a pokračuje: „Největší komplikace kupodivu nastala u jednoho z těch menších projektů, a to u renovace božích muk. Při přípravě podkladů k realizaci projektu jsme zjistili, že pozemek, na kterém kulturní památka stojí, má neznámého vlastníka, což nám brání v jeho realizaci. O skutečnosti jsem osobně navrhovatele informoval. Moc nás to mrzí, ale bohužel se s tím v současné době nedá nic dělat,“ vysvětluje Malačka. „Z prvního ročníku si tak bereme ponaučení a nové návrhy budeme posuzovat podrobněji,“ dodává Malačka.

Návrhy projektů do druhého ročníku participativního rozpočtování Tvoříme Znojmo mohou Znojmáci odevzdávat až do 31. května. Město ze svého rozpočtu uvolní 3 miliony korun pro projekty ve městě a 3 miliony korun v jeho městských částech. Informace a pravidla o projektu naleznete ZDE.

Postup realizace u jednotlivých projektu z prvního ročníku Tvoříme Znojmo bude postupně zveřejňován ZDE v záložce Participativní rozpočet – projekty.

Participativní rozpočet – Tvoříme Znojmo
Participativní rozpočet funguje po celém světě a čím dál častěji jej používají i města v České republice. Jedná se o skvělou možnost, jak zapojit občany do rozhodování o dalším rozvoji města. Znojmo se do participativního rozpočtování díky projektu Tvoříme Znojmo zapojuje nyní poprvé.
Princip je takový, že město uvolní část peněz z rozpočtu a obyvatelé vypracují a odevzdají projekty s návrhy, jak finanční obnos využít k vylepšení města. Své návrhy následně autoři projektu prezentují veřejnosti, která o nich hlasuje. Cílem není jen přerozdělit určité množství peněz, ale smyslem je vtáhnout veřejnost do dialogu o místě, kde žijí, ukázat jaké jsou možnosti obce a jak se mohou na tvoření města podílet. Na druhou stranu má participativní rozpočtování také naučit město, jak správně komunikovat a naslouchat občanům. Podrobnější informace naleznete ZDE.

Zdrané město Znojmo
Znojmo vstoupilo do asociace Národní sítě Zdravých měst ČR na podzim 2013 a zahájilo tak projekt Zdravé město Znojmo. Jeho hlavním cílem je podpora zdraví a kvality života obyvatel, a to prostřednictvím zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni, prostřednictvím strategického plánování, a především prostřednictvím spolupráce s veřejností. Mezi hlavní aktivity Zdravého Znojma patří veřejná projednávání klíčových projektů s občany, pravidelná setkávání v rámci Fóra Zdravého města či kampaně ke Dni Země, Dni bez aut, Dnům zdraví či akce v rámci projektu Rodiny Okurkovy, který se zaměřuje na odpady, čistotu a zeleň ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…