Znojmo: Návrh revitalizace Kolonky připomínkovali občané

05.02.2020 7:33

Ve čtvrtek 30. ledna proběhlo letošní první veřejné projednání pod záštitou projektu Zdravé město Znojmo. Na šedesát lidí se přišlo seznámit se studií revitalizace parku Kolonka (tj. vnitroblok ulic Slovenská, Jugoslávská, Rumunská). Revitalizace počítá úpravou zelených ploch, kompletní opravou povrchů (prochází tudy nejen cesty pro pěší, ale také cyklostezky), samozřejmostí je také nový mobiliář. Přibude stromů či odpočinkových ploch a pergoly s vodní mlhou.

Znojmo: Návrh revitalizace Kolonky připomínkovali občané
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Hlavním cílem projednání bylo představit veřejnosti záměr revitalizace a současně dát obyvatelům možnost podílet se na finální podobě její realizace. Náměty, které vzešli z diskuze, totiž budou zapracovány do projektové dokumentace.

Na setkání dorazili autoři studie: architekt Michal Říční a parková inženýrka Eva Wagnerová. V prezentaci seznámili přítomné s historií parku – s podobou jeho původního návrhu – a také s návrhem jeho možné budoucí podoby.

„Před vypracováním studie proběhl i průzkum historie, začali jsme v městském archivu, který poskytl kopii původního návrhu. Dostali jsme se k podkladům od Národního památkového ústavu a velkou pomoc nám poskytl pan Vlasák, sběratel fotografií Znojma. To jsou základní podklady, které jsme použili, abychom zhodnotili, jakým způsobem k místu přistupovat,“ řekl na úvod architekt Michal Říční.

Historie však není jediným faktorem, který o podobě parku rozhodne. Autoři v návrhu zohlednili také technické záležitosti, jako je parkovací stání, umístění kontejnerových stanovišť či vyšlapané cesty a další okolnosti související s vývojem lokality. Návrh zahrnuje rovněž plán dosadby stromů, v návrhu je jich totiž zahrnuto více, než jich je nyní.

„Velký bonus parku jsou stávající stromy. Před realizací bude potřebný dendrologický průzkum starých stromů. Bezdůvodně nebude odstraněn žádný strom. Nenavrhujeme žádné koncepční kácení, pouze případné bezpečnostní,“ vysvětlila inženýrka Eva Wagnerová.

„Návrh maximálně vrací parku původní podobu. Park by měl být klidovým místem, vrátit by se měly vodní prvky. Slovo na projednání dostali ale hlavně bydlící z vnitrobloku. Mezi jejich podněty jsme zaznamenali například připomínky k umístění workoutového hřiště, k parkování nebo o umístění kontejnerů,“ říká místostarosta Jakub Malačka, odpovědný politik pro Zdravé město Znojmo.

„Děkuji za všechny podněty, a pokud máte další, určitě se můžete ozvat,“ vyzývá místostarosta Jakub Malačka. Podněty k budoucí podobě parku kolonka lze posílat Soni Bystřické, koordinátorce projektu Zdravé město Znojmo (sona.bystricka@muznojmo.cz), a to do 29. února.

Co se harmonogramu týče, v letošním roce by radnice chtěla dokončit zpracování projektové dokumentace, a to právě v návaznosti na diskutované podněty od občanů. Kdy se k revitalizaci Kolonky přistoupí, bude záležet na finančních možnostech města a dalších investičních prioritách. „Aktivně chceme také hledat možnosti získání dotace, abychom realizaci uspíšili,“ dodává místostarosta Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…