Znojmo: Ochranné obleky a pláště pro Centrum sociálních služeb, záchrannou službu i charitu

03.12.2020 15:47

Znojemská radnice se opět spojila s místní firmou PPO Group, aby zajistila dostatek ochranných pomůcek, které jsou nezbytné pro zvládnutí pandemie koronaviru. Společnost vyvinula vlastní prototyp ochranného obleku a pláště, které nyní může vyrábět ve velkém.

Znojmo: Ochranné obleky a pláště pro Centrum sociálních služeb, záchrannou službu i charitu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Spolupráce s regionální firmou nám umožňuje nejen být flexibilní, tj. nemusíme se spoléhat na dodávky ze zahraničí, ale jsme schopni konkurovat i cenou. Navíc znamenají tyto pratelné, opakovaně použitelné ochranné obleky ve finále úsporu – jejich cena totiž odpovídá běžné ceně jednorázových obleků,“ říká starosta Znojma Jan Grois. Cena jednoho pratelného, opakovaně použitelného ochranného obleku je 250 Kč bez DPH. Ochranné obleky město chtělo obstarat hlavně pro Centrum sociálních služeb Znojmo, svoji příspěvkovou organizaci, která zřizuje mj. domov pro seniory, domov se zvláštním režimem a zajišťuje i pečovatelskou službu.

S místní firmou PPO Group mohlo město, resp. Centrum sociálních služeb, flexibilně specifikovat praktické detaily, které zlepšují a usnadňují práci personálů. Firma v podstatě vyrábí obleky na míru. „Některé obleky mívají poutka, která byla mnohdy zbytečná. Potom jsme řešili, jestli chceme gumičky, jaká má být kapuce, jaký zip, jestli dát klopu na zip nebo ne. Postupně se z toho vyvinul jakýsi dokonalý prototyp overalu, který jsme si prvně vyzkoušeli a následně ho firma pro nás vyrobila ve velkém,“ vysvětluje Radka Sovjáková, ředitelka Centra sociálních služeb Znojmo.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Pro výrobu obleku se využila technologie ultrazvukového svařování, švy jsou pouze v krajích rukávu a u kapuce. Oblek by měl vydržet desítky pracích cyklů. „Je to kontakt dvou materiálů. Jeden materiál je pevně stanovený, druhý je rozkmitáván. Tím rozkmitáváním, třením dochází k teplotě a přítlakem můžete udělat určitý tvar toho sváru. Když se bude sešívat jehlou, tak už po samotné jehle vzniká otvor,“ vysvětluje ředitel firmy PPO Group Josef Knob.

První stovka z tisícovky objednaných ochranných obleků doputovala do Centra sociálních služeb v minulých dnech. Znamená to, že Centrum má nyní zásobu potřebnou pro zabezpečení covidového oddělení v Domově pro seniory. „Po prvním testování obleků v provozu jsou reakce na oblek kladné. Oblek je prodyšný a dostatečně velký na přirozený pohyb. V okamžiku, kdy bude k dispozici celá tisícovka obleků, bude mít Centrum dostatečnou zásobu na pokrytí všech služeb v případě výskytu nákazy,“ dodává ředitelka Sovjáková.

Radnice dále ve spolupráci s PPO Group vyvinula a obstarala i 500 jednorázových plášťů pro potřeby záchranné služby a Oblastní charity Znojmo. „Pokud umíme a můžeme, pomáháme i organizacím, které přímo nezřizujeme. Jde přece o zdraví nás všech,“ dodává starosta. Jednorázový plášť vyjde na 61 korun bez DPH.

S místní firmou PPO Group město spolupracuje už od jara, kdy bylo cílem zajistit dostatečné množství roušek pro obyvatele Znojma. Znojmo dodalo materiál, společnost PPO Group z nich šila roušky. Společnost vyvinula také vlastní ochranné štíty, které město pro své zaměstnance a Centrum sociálních služeb rovněž pořídilo.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…