Znojmo: Práce na zpřístupnění krytu civilní obrany pokračují

31.05.2022 21:21 | Tisková zpráva

Jsou to dva roky, kdy pracovníci Znojemské Besedy začali prověřovat možnosti vedení optického kabelu internetu v podzemních chodbách. Při prozkoumávání narazili na kryt civilní obrany, který se nachází pod Masarykovým náměstím. „Od prvního okamžiku jsme začali pracovat s myšlenkou, že takto unikátně dochovaný prostor chceme zpřístupnit návštěvníkům. Nejsložitější otázkou bylo, jak propojit kryt se stávající trasou podzemí, abychom získali přímý vstup využitelný pro prohlídky. V plánu bylo hned několik variant, avšak nakonec byl odborníky zvolen postup mechanického odstranění horniny mezi chodbami, které bylo před několika dny dokončeno. Nejsložitější fázi tak máme úspěšně za sebou,“ komentuje František Koudela ředitel Znojemské Besedy. Následovat bude přizpůsobení prostor pro prohlídkový okruh a jeho kompletní vybavení.

Znojmo: Práce na zpřístupnění krytu civilní obrany pokračují
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Prostor krytu je rozdělen na několik částí, a to na kryt a přilehlé chodby, nacházející se pod Masarykovým náměstím. Objevilo se v něm několik původních zařízení ze 60. let minulého století – elektroinstalace, větrací přístroje nebo třeba sociální zařízení. „Pomocí skenování máme vypracovaný 3D model, díky kterému jsme dokázali vyhodnotit nejen nejvhodnější, ale také nejbezpečnější způsob vedení prohlídkových tras. První návštěvníky do krytu přivítáme v průběhu října,“ říká Karel Podzimek, místostarosta města Znojma.

Právě kryt se stane jedním z unikátních prvků prohlídkových okruhů znojemského podzemí. Návštěvník se tak seznámí se všemi podobami podzemních chodeb od počátku vybudování, až po moderní historii. Výklad nabídne také souhrnné informace o první i druhé světové válce, o studené válce, o budování protiradiačních krytů se závěrem, kdy systém civilní obrany zaniknul. Prohlídka o délce téměř 700 metrů bude doplněna o exponáty, jako je protichemický oblek, plynová maska, radiometr, funkční polní telefon a další. Součástí prohlídky budou také informační panely se snímky dokumentů americké zpravodajské služby CIA a nejrůznějšími fotografiemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…