Znojmo: Projekt obnovy Louckého kláštera startuje

21.09.2018 8:36

V sobotu 29. září jsou všichni srdečně zváni do Louckého kláštera nejen na tradiční Burčákfest, ale i na komentované prohlídky budovy tzv. Staré školy, která je jednou z nejstarších částí celého areálu. V listopadu by se díky startujícímu přeshraničnímu projektu Centra obnovy společného kulturního dědictví mělo město Znojmo pustit do oprav budovy Staré školy, ze které má vzniknout společensko-vzdělávací centrum.

Znojmo: Projekt obnovy Louckého kláštera startuje
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Do prezentace projektu Centra obnovy se zapojí i partnerské město Retz, které návštěvníkům představí budovu barokní sýpky určené rovněž k rekonstrukci v rámci projektu.

Zájemce o prohlídku prostor Staré školy uvítá architekt Vratislav Zíka, který je do projektu Centra obnovy společného kulturního dědictví zapojen. Návštěvníci se budou moci seznámit s obsahem projektu, historií a stavebním vývojem budovy, i s plánovanou rekonstrukcí. V budově budou prezentovány vizualizace toho, jak budou jednotlivé místnosti v budoucnu vypadat. Každý si tak bude moci srovnat aktuální stav se stavem po rekonstrukci. Dozví se také, co je cílem přeshraničního projektu a jaké aktivity se v rámci něj budou konat.

Objekt staré školy bude možné navštívit v sobotu 29. září 2018 od 9:00 do 14:00 hodin. Prohlídky budou začínat každou celou hodinu u vstupu do budovy.

Jelikož je jedním z partnerů projektu také město Retz, které má v plánu rekonstrukci budovy bývalé sýpky, jsou všichni srdečně zváni v ten samý den i do Retzu. Prohlídka barokní sýpky, která se nachází v ulici Pfarrgasse, bude možná od 14:00 do 17:00 hodin. Těšit se tu budete moci nejen na hudební doprovodný program, ale vyrazit pak můžete i do ulic Retzu, kde bude vrcholit zdejší vinobraní.

Informace o projektu

Projekt Centrum obnovy společného kulturního dědictví, který společně s městem Znojmem podávalo město Retz, Společně o.p.s. a Donauuniversität Krems – Universität für Weiterbildung, schválilo letos v květnu Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika. Projekt s celkovým rozpočtem 2,7 milionů EUR má za cíl vznik Centra obnovy společného kulturního dědictví (COL), které se bude systematicky zabývat udržitelnou obnovou památkových objektu, areálů a historických sídel a bude rozvíjet přeshraniční spolupráci při obnově a propagaci společného kulturního dědictví. Dojde také k rekonstrukci budovy Staré školy v areálu Louckého kláštera ve Znojmě a k opravě a přestavbě sýpky v Retzu.

Hlavním výstupem projektu budou dvě příkladně zrekonstruované a zpřístupněné památky na obou stranách hranice, které budou společně sloužit odborné i laické veřejnosti. Výstupem měkkých aktivit projektu budou společná odborná přeshraniční Metodika obnovy a Strategie obnovy a propagace společného kulturního dědictví.

Jako příklad dlouhodobě chátrající mimořádné památky byla vybrána tzv. Stará škola, součást Louckého kláštera ve Znojmě. Rekonstrukce této části kláštera umožní zpřístupnění této Národní kulturní památky pro veřejnost a nastartuje postupnou revitalizaci celého areálu. Druhým objektem je sýpka v Retzu, představující naopak typickou památku lokálního významu, jejichž obnovu je nutné řešit nejčastěji.

Obě budovy umožní po rekonstrukci konferenční, výstavní, průvodcovské, informační, kulturní a osvětové aktivity. Jejich prostřednictvím budou široké veřejnosti předávány odborné poznatky a doporučení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…