Znojmo: Prostranství u hřbitova na Hradišti dostane novou podobu

19.02.2024 13:33 | Tisková zpráva

Studie na revitalizaci plochy u hřbitova na Hradišti bude hotová do konce května tohoto roku. Navrhne výslednou podobu proměny sportovně-relaxační zóny, po které volají obyvatelé této příměstské části. Vypracování studie zadali znojemští radní na své poslední schůzi.

Znojmo: Prostranství u hřbitova na Hradišti dostane novou podobu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Rádi bychom začali se samotnou realizací ještě letos. Slíbili jsme to občanům na Hradišti. Právě proto jsme urychleně zadali studii prověřenému architektonickému studiu ze Znojma s tím, že výslednou studii dostaneme během května,“ uvedla záměr města starostka Znojma Ivana Solařová. Architektonicko-krajinářská studie navrhne nejen výslednou podobu sportovně-relaxační zóny, ale také zohlední širší kontext celého území, zejména venkovský a historizující charakter příměstské části Hradiště a návaznost na Národní park Podyjí.

„Jak víte, původní projekt, který zadali naši předchůdci na radnici, nebyl předem konzultován se Správou Národního parku Podyjí a bohužel tak oprávněně nevyhověl požadavkům na stavby v chráněném území. Tomu chceme předejít, takže jsme oslovili národní park předem a jejich zástupce bude i členem pracovní skupiny k projektu,“ informovala starostka. Právě vytvoření pracovní skupiny k projektu má podle jejích slov zajistit, aby byli s výsledkem spokojení občané i zástupci zainteresovaných institucí. „Přizvali jsme členy komise pro příměstskou část, a to i zástupce opozice, ti všichni zastupují občany Hradiště. Nová sportovně-relaxační zóna bude sloužit všem občanům, takže jim chceme dát možnost se k projektu v průběhu jeho příprav vyjadřovat,“ vysvětlila starostka.

Záměr vybudovat sportovně-relaxační zónu u hřbitova ve Znojmě-Hradišti se poprvé objevil při hlasování v rámci participativního rozpočtu Tvoříme Znojmo 2022. Návrh vzešlý od samotných občanů uspěl. Následně zadalo ještě minulé vedení města za 300 tisíc korun vypracování projektu. Jeho výslednou podobu projednalo v minulém roce s občany Hradiště na společném setkání už nové vedení města. Následně došlo k zastavení projektu, neboť jeho navrhovaná podoba nevyhovovala krajinářským a dalším požadavkům ze strany Správy Národního parku Podyjí. Připomínky měli i samotní občané, kterým chybělo v lokalitě například více parkovacích míst. Radní proto nyní zadali vypracování nové studie za 95 tisíc Kč, která to má změnit a přiblížit záměr k realizaci. Architektonicko-krajinářskou studii pro město vypracuje společnost Ateliér Gaia – krajinná architektura, s.r.o. Následně bude vytvořena projektová dokumentace, případně bude aktualizována ta původní z minulého roku, což umožní celý projekt zrealizovat.

Město předpokládá rozložení realizace projektu do dvou let. Pro letošek má město ve svém rozpočtu na samotnou revitalizaci této plochy vyčleněno sedm milionů, přičemž celkové náklady jsou odhadovány na dvanáct milionů. „Předpokládáme, že tu vznikne multifunkční hřiště, dětské hřiště, klidová zóna s lavičkami a zelení, ale též dostatečný počet parkovacích míst,“ přislíbila starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…