Znojmo: Šestnáctka dobrých nápadů už slouží všem lidem

23.01.2021 7:35

Tři ročníky, dva roky prací na realizacích a 16 zhotovených projektů. To je bilance projektu Tvoříme Znojmo, participativního rozpočtu, který město spustilo v roce 2018.

Znojmo: Šestnáctka dobrých nápadů už slouží všem lidem
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Ve třech ročnících podali obyvatelé Znojma celkem 98 návrhů, do fáze veřejných prezentací a následného hlasování jich postoupilo 58 a konečně k realizaci si sami občané v hlasováních vybrali 27 návrhů. Z tohoto počtu 27 projektů bylo v lednu 2021 úspěšně zrealizováno celkem 16 návrhů, přičemž 12 z nich je z prvního ročníku a 4 z druhého ročníku.

„Děkujeme všem navrhovatelům, i těm občanům, kteří se zapojili do hlasování. Celý participativní rozpočet beru jako zpětnou vazbu pro nás. A jde vidět, za ty tři proběhlé ročníky, že lidem není lhostejné, co se ve městě děje a že jim na Znojmu záleží,“ poděkoval starosta Jakub Malačka, který stál u samého počátku projektu.

Na to, jak se projekty vydařily a jak jsou s realizacemi spokojeni jejich navrhovatelé, se můžete podívat na oficiálním YouTube kanále města Znojma (ZDE). Ke každému hotovému projektu totiž vzniká speciální video. Aktuální informace o dalších realizacích najdete na webu ZDE.

PRVNÍ ROČNÍK

První ročník participativního rozpočtování přinesl 16 úspěšných návrhů, u jednoho bylo ale nakonec zjištěno, že ho nelze zrealizovat (šlo o projekt renovace božích muk v Oblekovicích). V roce 2019 bylo zhotoveno celkem 8 projektů, v roce 2020 další 4. Na své dokončení tak čekají poslední 3 návrhy z prvního ročníku. Pojďme si je představit!

U projektu Revitalizace parku za čekárnou a zakrytí požární nádrže v Mramoticích se již čeká pouze na dosadbu zeleně a umístění laviček, které zajistí Městská zeleň na jaře. Všechny přípravné práce a administrativní záležitosti má za sebou projekt Telefonní budky od Maxima Velčovského. Výroba sochy a její instalace by měla proběhnout letos.

Na komplikace nadále naráží projekt Umístění vícegenerační skluzavky na koupaliště v Mramoticích. Ani do druhé výzvy výběrového řízení se nepřihlásila žádná realizační firma. Bylo proto potřeba nechat zpracovat projektové dokumentace na zvýšení hladiny bazénu a na samotnou velkou skluzavku. Na řadě je výběr zhotovitele.

Zrealizované projekty prvního ročníku:

  • Basketbalové hřiště pro veřejnost (Pražská)
  • Cyklostezka Pražská
  • Houpačky pro děti na vozíčku
  • Klidová-relaxační zóna ve starých Příměticích
  • Konice u Znojma náves
  • Revitalizace zeleně náměstí Armády
  • Rozvoj skateboardingu a nových sportů
  • Úprava nejstarší části Přímětic
  • Víceúčelové hřiště pro hasičský sport
  • Vybavení pro lesní MŠ – klub Svatojánek
  • Vyhlídková lavička
  • Zatraktivnění koupaliště v Mramoticích

DRUHÝ ROČNÍK

Druhý ročník participativního rozpočtování přinesl 9 úspěšných návrhů. Na nich se začalo pracovat hned od začátku roku 2020. Čtyři z nich se podařilo již úspěšně dokončit.

Zrealizované projekty druhého ročníku:

  • Revitalizace sportovní plochy hřiště vč. doplnění herních prvků (Načeratice)
  • Víceúčelové hřiště Kasárna
  • Vyhlídka v parku nad Louckým klášterem
  • Oprava vstupní brány ke hřbitovu, zpřístupnění hřbitova hendikepovaným a úprava zelených ploch (Popice)

Letos se pokračuje na realizaci dalších pěti projektech. Nejblíže k ní je projekt Život v trávě. Pět dřevěných soch brouků už čeká na instalaci. Projekt Přímé cyklistické a pěší propojení ul. Palliardiho-Riegrova má ze sebou důležitý krok, a to vyhotovení projektové dokumentace. S vybudováním cyklostezky se počítá letos. Projektová dokumentace se řeší i u návrhu Nábřeží Dyje jako místo k odpočinku i aktivnímu sportování. Aktuálně probíhá její úprava.

V řešení je Dětské hřiště pro děti 0-6 let Přímětice. Jeden z vlastníků sousedních pozemků nesouhlasí s umístěním dětského hřiště ve vybrané lokalitě a tím se celý administrativní proces zpomalil. V současné době se řeší administrativa související s vyřízením stavebního povolení.

S komplikacemi se potýká i projekt Vybudování venkovní lezecké stěny, kterou navrhovatelé chtěli umístit na halu F. J. Curie. Ta ale z hlediska bezpečnosti a požárních předpisů není vhodná (negativní stanovisko vydal autorizovaný inženýr pro požární bezpečnost staveb). Nyní se hledá jiná vhodná lokalita pro umístění lezecké stěny.

TŘETÍ ROČNÍK

Třetí ročník participativního rozpočtování byl ovlivněn koronavirovou situací Vzhledem k propadu příjmů, který město čeká, se snížil finanční obnos, který byl na projekt původně vyhrazen. K realizaci tak postoupily dva návrhy projektů, a to jeden za město Znojmo – Revitalizace schodů z Louckého parku k řece Dyji – a jeden za městské části – Rekonstrukce městského útulku Načeratice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…