Znojmo: Soutěž Sommelier Moravy s rekordní účastí

25.11.2019 11:38

Soutěž sommelierů – Sommelier Moravy, kterou pořádala již posedmé Asociace sommelierů ČR v Louckém klášteře ve Znojmě, měla rekordních 35 soutěžících a zná své vítěze! V sommelierském klání, které je zaměřeno na dovednosti a znalosti o vínech z Moravy a Čech, se mezi juniory blýskla Nikola Štěpánková ze SŠ Brno Charbulova a mezi profesionály Libuše Vrbová, Vinařství U Vrbů. Gratulujeme!

Znojmo: Soutěž Sommelier Moravy s rekordní účastí
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Soutěžilo se nejen v tradiční kategorii Junior, která je do 21 let, ale již podruhé i v kategorii Profesionál. Kategorie Junior (do 21 let) je určena studentům a absolventům škol se zaměřením na gastronomii, hotelnictví a turismus z celé České republiky. Dále je určena pracujícím v gastronomii, vinařství a obchodu s vínem ve věku do 21 let. Kategorie Profesionál (od 21 let) je určena sommelierům, kteří tuto profesi vykonávají aktivně.

„Soutěž ukázala, jak významnou úlohu má Asociace sommelierů ČR. Právě tato soutěže naplňuje jeden z cílů asociace, a to studium, výuku sommelierství a popularizaci sommelierské činnosti v ČR i v zahraničí a dává tak možnost zvyšovat úroveň sommelierů a prestiž tohoto oboru,“ říká k soutěži Sommelier Moravy její ředitel František Koudela.

„Soutěž Sommelier Moravy pomáhá prohlubovat a rozvíjet znalosti o našich vínech, vinařských oblastech a podoblastech, o typických odrůdách a o celkové vinařské kultuře v České republice. Byl jsem nesmírně mile potěšen hloubkou znalostí soutěžících v kategorii Profesionál, u kterých lze tyto znalosti očekávat, ale mnohem více mne překvapily výkony Juniorů, kteří byli na mimořádně vysoké úrovni. Jsem rád, že vyrůstá další mladá generace, která bude zvyšovat úroveň gastronomie a přinášet zážitky všem milovníkům vína,“ doplňuje k soutěži viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák

V kategorii Junior mezi sebou bojovalo 27 soutěžících ze 13 škol. Kromě degustace anonymních vzorků nebo servisu červeného vína museli junioři v písemném testu odpovídat na různorodé otázky, mezi nimi třeba na tu, z čeho je vyšlechtěna odrůda Cabernet Dorsa (Frankovka x Dornfelder). A jak kategorie Junior dopadla? Vítězem se stala Nikola Štěpánková ze SŠ Brno Charbulova, druhé místo obsadila Anna Holčapková z HŠ a VOŠ Poděbrady a na třetím místě se umístila Veronika Veselská ze Střední vinařské školy Valtice.

V porotě zasedly opravdové špičky

Ve druhém ročníku kategorie Profesionál mezi sebou soutěžilo osm sommelierů z různých restaurací, vinařství, vinoték či dovozců vína. Soutěžící tu museli plnit podobné úkoly jako jejich mladší kolegové, v písemném testu museli například správně určit, co způsobuje Erysiphe Necator (Oidium). V této kategorii si nejlépe vedla Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů, druhé místo obsadil Kamil Prokeš z vinařství Kamil Prokeš a třetí příčka patří Matouši Formanovi z Californian Wines a.s.

Že to soutěžící neměli lehké, ukazuje složení poroty, ve které vedle sebe zasedly opravdové špičky oboru: Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR, František Koudela, ředitel pro vzdělávání a soutěže Asociace sommelierů ČR, Martina Šoltová, degustátorka a členka Asociace sommelierů ČR, Martin Marian, ředitel a majitel hotelu Galant, David Král, hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT a trojnásobný vítěz mistrovství sommelierů ČR, a Libor Nazarčuk, člen představenstva Asociace sommelierů ČR.

Poděkování za podporu, bez které by se soutěž nekonala, patří následujícím subjektům: Vinařskému fondu ČR, městu Znojmo a ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi, pod jehož záštitou se soutěž koná. Garantem soutěže a hlavním organizátorem je Asociace sommelierů ČR, spoluorganizátorem je spolek VOC Znojmo. Mediálními partnery jsou časopis Sommelier a časopis Wine & Degustation. Partnery soutěže jsou Svaz vinařů ČR, Národní vinařské centrum, Hotel Galant Mikulov, Merlot d’Or, Bacchus, Vinařství Dvořáček LTM, Penzion Krásný sklep Nový Šaldorf, BS vinařské potřeby a Pulltex.

Více informací o celé soutěži najdete ZDE.

Školení, semináře a soutěž o titul Sommelier Moravy se koná pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…