Znojmo: Spolek pohraniční historie zve na akce do bunkru ŘOPík

04.05.2019 10:45

Spolek pohraniční historie je nezisková organizace, která pečuje o bunkr, tzv. ŘOPík z roku 1937 u Vratěnína na Znojemsku. Spolek se snaží o nezaujatý pohled na složitou historii 20. století a ten se předává na akcích, v rámci kterých je bunkr otevřen pro veřejnost.

Znojmo: Spolek pohraniční historie zve na akce do bunkru ŘOPík
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Návštěvníci jsou zváni, aby spolu se spolkem nahlédli nejen do období předválečné historie, ale i do období 40 let socialismu, kdy byl bunkr součástí tzv. Železné opony. Návštěvníci zde najdou nejen zajímavou technickou památku, ale uvědomí si díky ní i nesmyslnost a zmar válek a dar života v míru a svobodě.

V roce 2019 bude bunkr otevřen pro veřejnost v těchto termínech:
4. 5. 20:00 Obec Vratěnín pořádá oslavu ukončení 2.světové války – průvod, vatra (s naší účastí)
8. 5. 13:00 Vzpomínková akce na ukončení 2.světové války na bunkru – táborák, program, prohlídky s výkladem a další aktivity na bunkru
1. 6. - 2. 6. Den pevnostních muzeí Jižní Moravy, bunkr otevřen pro veřejnost, prohlídky s výkladem
5. 7. - 7. 7. Bunkr otevřen pro veřejnost, prohlídky s výkladem
3. 8. - 4. 8. Bunkr otevřen pro veřejnost, prohlídky s výkladem
21. 9.-22. 9. Výročí mobilizace 1938 - IV. ročník akce Světla nad bunkry

Mimořádně bude otevřeno duben–říjen, neděle dle počasí. Otevřeno vždy od rána do večera, v neděli do 16 hodin. Informace o otevření bunkru získáte na Facebooku Spolek pohraniční historie. Přímý odkaz ZDE.

O Spolku pohraniční historie

Od roku 2016 spolek bunkr postupně vytrhl ze spárů divoké vegetace, zamezil jeho devastaci vlhkostí, upravil okolní terén, opravoval interiér a původní vybavení a konečně v dubnu 2018 natřel do maskovacích barev. Při výběru barev se maximálně inspiroval dobovými předválečnými fotografiemi i vzpomínkami pamětníků. Jde o objekt atypický, byl v oblasti vratěnínského úseku Slavonice I. Stavěn jako první. Některé stavební prvky a výbava jsou zde odlišné od ostatních následně stavěných objektů.

Spolek pohraniční historie na svoji činnost získává prostředky od soukromých dárců, nečerpá veřejné dotace. Veškerá činnost spolku je založena na dobrovolné práci a fandovství jeho členů a spolupracovníků. Spolek se snaží o nezaujatý pohled na složitou historii 20. století, snaží se o kritické myšlení a realistické, žádnou ideologií nezabarvené hodnocení doby, ze které pochází technická památka, o kterou pečuje. Spolek se též věnuje práci s mladými lidmi, kteří se na obnově bunkru též aktivně podílí.

Kde bunkr najdete
Bunkr Spolku pohraniční historie, Vratěnín, okres Znojmo
Poloha: polní cesta od Vratěnínského rybníka směr Uherčice, 1100m od silnice č. 409, 671 07 Vratěnín, okres Znojmo
Ze silnice č. 409 Vratěnín-Drosendorf a cyklostezky EV13 je u rybníka značená odbočka na Bunkr Spolku pohraniční historie.

Kontakty:
mobil: +420 608 707 416
e-mail ZDE
web ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…