Znojmo: V Louckém klášteře se yymění dalších 43 oken

23.02.2018 17:31

V Louckém klášteře ve Znojmě, národní kulturní památce, se za poslední dva roky vyměnilo už 71 oken, a to na jižní fasádě jižního křídla kláštera. V letošním roce v tom bude radnice pokračovat. Čtyřicet tři nových oken dostane rizalit (střední část) východní fasády Louckého kláštera.

Znojmo: V Louckém klášteře se yymění dalších 43 oken
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Investice do výroby a výměny 43 oken se vyšplhá na 4 800 000 korun. „Požádali jsme opět o dotaci z Ministerstva kultury, tak jako v minulých etapách. Je tedy možné a snad i pravděpodobné, že se náklady městu poníží,“ říká starosta města Jan Grois. V minulých letech totiž vždy město získalo finanční podporu. Vloni do opravy oken město investovalo 2 500 000 korun, přičemž 700 000 korun z této částky pokryla dotace, rok předtím při stejné výši investice získalo město podporu 1 000 000 korun.

Předpoklad zahájení prací je na jaře a práce potrvají do listopadu. Jedná se opět o ručně vyrobená okna, která kopírují vzhled původních historických oken a jejichž vzhled museli schválit památkáři. Pro všechna okna je jednotné, že jsou kastlová, otvírají se dovnitř, s jednoduchým zasklením. Vyrobena jsou z masivního modřínu s nátěrem v barvě matné slonové kosti a doplněna masivními modřínovými parapety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…