Znojmo: V Popicích opravují okolí hřbitova

28.10.2020 19:03

Další návrh z projektu Tvoříme Znojmo se brzy zařadí mezi zrealizované. V Popicích pracuje stavební firma na opravách v areálu zdejšího kostela a hřbitova, které navrhnul Marek Venuta v druhém ročníku participativního rozpočtování.

Znojmo: V Popicích opravují okolí hřbitova
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Jeho cílem bylo zajistit ke kostelu a na hřbitov bezpečný, bezbariérový přístup pro všechny příchozí. Nad rámec projektu Tvoříme Znojmo se opravuje i zeď hřbitova. Vše má být hotovo v polovině listopadu.

Hřbitov se nachází v areálu kostela a fary v Popicích, který je obehnán ohradní zdí. Kostel, fara, ohradní zeď a brána v ní jsou kulturní památkou. I proto realizaci projektu předcházelo zpracování projektové dokumentace a jednání s odborem školství, kultury a památkové péče a Národním památkovým ústavem. Veškeré úpravy se provádějí tak, aby materiálově a konstrukčně korespondovaly s historickými objekty v areálu.

Přístup ke kostelu a na hřbitov byl složitý především pro seniory či příchozí s hendikepem. Stěžovaly ho schody, nepřítomnost nájezdů a také nerovnosti povrchu. První práce na změnách k lepšímu se zahájily na přelomu září a října.

V rámci stavebních úprav dojde k odbourání stávajícího novodobého schodiště za vstupní branou do areálu kostela. To nahradí nová přístupová cesta tvořená rampou a souběžným terénním schodištěm, dále bude navazovat cesta s mlatovým povrchem.

Opraví se i hlavní vstup na samotný hřbitov, který měl dříve nezpevněný povrch, nyní se zde zřídí nové kombinované schodiště s rampou. Před vstupní kovovou bránou na hřbitov se řeší i staré odvodnění. To by mělo nově navazovat na dešťovou kanalizaci kostela. Lepší přístup vznikne i u vedlejšího vchodu na hřbitov, a to díky novému terénnímu schodišti. Novinkou budou také vyzděné zídky a vysvahovaný terén okolo schodiště.

Nad rámec projektu Tvoříme Znojmo nechá Správa nemovitostí města Znojma provést i sanaci ohradní zdi proti vlhkosti.

Celková investice do zvelebení areálu činí 1,4 milionu, přičemž částka 750 000 korun byla v rozpočtu vyhrazena v rámci projektu Tvoříme Znojmo. Hotovo má být v polovině listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…