Znojmo: V září by měl být hotový speciální průchod pod mostem na trase budoucího obchvatu

07.09.2018 19:09

Práce na stavbě obchvatu Znojma, kde se aktuálně staví úsek od tzv. kasárenské po únanovskou křižovatku, běží na plné obrátky.

Znojmo: V září by měl být hotový speciální průchod pod mostem na trase budoucího obchvatu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Rušno je na Přímětické ulici, kde se budují základy pro největší most na trase, i dále na trase obchvatu, kde probíhají zejména zemní práce a pokládka štěrkodrtí. Avizovaný speciální průchod pro pěší a chodce pod stavěným mostem na Přímětické stavbaři vybudují v průběhu září.

Právě speciální průchod byl hlavním tématem posledního kontrolního dne na stavbě. „Průchod vyroste vlastně na druhé straně, než kde je nyní chodník. Čili na straně u Městského lesíku. Po chodníku půjdou pohodlně až ke křižovatce k odbočce k nemocnici, kde přejdou přes tzv. místa pro přecházení. Klasická zebra tu z důvodu dodržení určitých norem namalovaná není. Prosím proto chodce i řidiče o obezřetnost, pohyb lidí i cyklistů tu bude určitě větší než obvykle,“ nabádá k opatrnosti starosta Znojma Jan Grois, který celou stavbu bedlivě sleduje.

„Průchod bude 36 metrů dlouhý a 1,7 metrů široký, s pevným povrchem a osvětlením – to vše kvůli bezpečnosti procházejících chodců a projíždějících cyklistů. Chtěl bych ale připomenout, aby všichni dbali příslušných pokynů, protože se budou pohybovat na staveništi,“ zdůrazňuje Roman Daniel ze společnosti Silnice Group. Konstrukce tubusu je navržen tak, že spolehlivě odolá případnému pádu břemene o hmotnosti několika tun. Na tento tubus bude z každé strany navazovat zpevněný povrch z panelů pro větší komfort chodců a cyklistů.

Práce na stavbě obchvatu probíhají dle plánovaného harmonogramu, který nenarušily ani poslední deštivé dny. Na konci září by se tak mělo začít i s pokládkou asfaltu na jednotlivých úsecích. Most na Přímětické ulici má být hotový do 8. prosince, kdy také končí uzavírka této silnice.

Jak se stavba vyvíjí, můžete sledovat i díky záběrům z dronu. Videa jsou ke zhlédnutí na YouTube kanále města Znojma:

 video z dubna 2018: https://www.youtube.com/watch?v=Z0oLmCLq8uI

- video ze srpna 2018: https://www.youtube.com/watch?v=0qVAxroQKuU

Vybraná data ke stavbě obchvatu Znojma (od kasárenské po únanovskou křižovatku):
§  délka: 3 532 metrů
§  plocha vozovek: 63 700 m2
§  počet všech stavebních objektů: 48
§  počet mostních objektů: 5
§  Celkové délka mostů: 274,7 metrů
§  Počet mimoúrovňových křižovatek: 3 (délka větví: 3 126 metrů)

Informace o obchvatu Znojma

Stavba II. části obchvatu je součástí souboru tří staveb severního silničního obchvatu města Znojma. S jejím budováním se začalo v lednu 2017 a hotovo má být na podzim 2019. Spolu s rozestavěnou I. částí a připravovanou III. částí bude aktuálně stavěná část tvořit ucelený obchvat města. Dokončený celý obchvat bude sloužit především k odklonu tranzitní dopravy mimo město Znojmo, což bude mít vliv na bezpečnost silničního provozu a zlepšení životního prostředí v celém městě. Vybudováním obchvatu dojde také ke zvýšení plynulosti dopravy a tím i k úspoře nákladů a snížení emisí. Investorem obchvatu je Ředitelství silnic a dálnic. Jak je celý obchvat Znojma naplánován, uvidíte ve videu na https://youtu.be/uJU8JlLlc9Q.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…