Znojmo: Zalesníme spolu Přímětice! Zapojte se do výsadby nového lesoparku

05.04.2022 10:48 | Tisková zpráva

Městské lesy Znojmo zasadí na jaře letošního roku zcela nový lesopark v Příměticích, městské části Znojma. Lesopark se bude rozkládat na více než 4 hektarech, což odpovídá ploše o velikosti přibližně 6 fotbalových hřišť. Příležitost přiložit ruku k dílu dostane i veřejnost, a to na akci Zalesníme spolu Přímětice v sobotu 23. dubna. Vysázet se má 14 000 stromů a keřů. Partnerem zalesňování Přímětic je znojemská firma Nevoga s.r.o.

Znojmo: Zalesníme spolu Přímětice! Zapojte se do výsadby nového lesoparku
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Na zeleni nám velmi záleží. Příprava tohoto projektu nám zabrala více než 2 roky. O to větší radost mám z toho, že se vše podařilo a výsadba se uskuteční již v letošním roce. Dorazte za námi a pomozte nám vysadit na 14 000 sazenic stromů a keřů. Vítaný je každý, ať už je ze Znojma, nebo z okolních obcí,“ zve na akci starosta Znojma Jakub Malačka. Akci organizuje město pod záštitou projektu Zdravé město Znojmo spolu s Městskými lesy Znojmo.

Cílem akce je založit zcela nový lesopark v Příměticích. Díky němu se část ryze zemědělské krajiny přemění ve zdravý prostor pro odpočinek, který bude prospěšný pro další generace. Les má totiž několik funkcí – poskytuje stín, snižuje prašnost, produkuje kyslík a mění C02 na kyslík. Součástí lesoparku bude i Alej zamilovaných. V ní bude vysázeno na 88 třešní, které si lidé mají možnost adoptovat.

Partnerem zalesňování v Příměticích je znojemská firma Nevoga s.r.o., která na výsadbu přispěje částkou 500 tis. korun. Tato částka pokryje více než polovinu celkových nákladů. Darované peníze využijí Městské lesy na nákup sazenic.

„Nevoga je rodinnou firmou, a tak jsou pro nás aspekty udržitelného rozvoje velmi důležité. Jsme průkopníkem v recyklaci, pro výrobu našich produktů používáme už od roku 1989 recyklovaný plast. Nyní chceme být i průkopníkem v zelených projektech ve Znojmě. Prvním krokem je aktivní podpora a finanční dar na výsadbu lesoparku v Příměticích, v budoucnu bychom mj. chtěli k našemu novému topmodernímu areálu, který jsme vybudovali kousek za Znojmem, přivést cyklostezku, aby naši zaměstnanci mohli jezdit bezpečně a ekologicky do práce,“ říká Petr Pokorný, prokurista firmy.

„Jsme moc rádi, že se podařilo získat na tento krajinný prvek takto vysoký sponzorský dar a že privátní sektor vnímá důležitost krajinné zeleně stejně jako my. Krajina se za poslední staletí velmi změnila. Je třeba ji vrátit mozaikovitou pestrost, zastavit úbytek biodiverzity, erozi, zkrátka obnovit a podpořit její pestrost. S ohledem na tyto aspekty jsme vybírali i sadební materiál,“ říká ředitel Městských lesů Znojmo Zdeněk Trojan.

Zalesňování odstartuje v sobotu 23. dubna v 9:00 hodin na polích mezi sídlištěm v Příměticích a stavbou obchvatu, kde bude umístěn informační stánek organizátorů, kam by měly směřovat první kroky dobrovolníků. Pro dobrovolníky bude připraveno potřebné nářadí a pracovní rukavice. Chybět nebude bezplatné občerstvení v podobě horkého čaje a kávy, o které se postará Sbor dobrovolných hasičů Přímětice. Přibližně od 12:00 hodin bude mít každý možnost opéct si zdarma špekáček. Připraven bude také doprovodný program pro děti. Konec akce bude závislý na tom, kolik dobrovolníků přidá ruku k dílu a kdy se tedy podaří všechny stromy a keře zasázet. Předpoklad je v 15:00 hodin. Zalesňování proběhne pod odborným dohledem zaměstnanců Městských lesů Znojmo.

Na místě nebude mnoho parkovacích míst. Organizátoři proto dobrovolníky vyzývají, aby využili k dopravě kyvadlovou autobusovou přepravu, která bude zajištěna zdarma. Případně je možné dorazit pěšky, z přímětického sídliště vede příjemná trasa dlouhá přibližně 1 kilometr.

Bližší informace budou postupně uveřejňovány ZDE v sekci Akce 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…