Znojmo: Známe 42 vín ročníku 2020 a dvě z Královské řady

12.04.2021 12:03

VOC Znojmo zatřídilo 42 nových vín originální certifikace, která současně ponesou označení CHOP (chráněné označení původu). 44 přihlášených vzorků, které na úterním zatřiďování vín posoudila hodnotící komise vinařů, svědčí o skutečně vydařeném ročníku. Součástí hodnocení byla i prestižní Královská řada VOC Znojmo, do níž byla zařazena dvě vína z tří přihlášených.

Znojmo: Známe 42 vín ročníku 2020 a dvě z Královské řady
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Loňský ročník přál sauvignonům, jejichž aromatika vyniká více než kdy jindy. Jsou to krásně střižené sauvignony s vůní broskvovou, černorybízovou až tropickou. Skvělé jméno VOC Znojmo dělají i veltlíny svojí výraznou mineralitou a ryzlinky meruňkovou vůní,“ říká František Koudela, předseda VOC Znojmo. Pro vinaře je označení VOC Znojmo velmi exkluzivní, svá vína proto pečlivě připravují. Nejvíce nově certifikovaných vín je odrůdy Sauvignonu (17), následuje Veltlínské zelené (12) a v těsném závěsu Ryzlink rýnský (11). Mezi zatříděnými víny jsou i dvě cuvée.

Láhve s víny VOC Znojmo jsou již tradičně označeny kontrolní páskou, která spotřebiteli garantuje původ a výjimečnost vín z vybraných viničních tratí znojemské vinařské podoblasti. „Vinař obdrží pro svá vína přesně tolik pásků, kolik lahví zatříděného vína VOC Znojmo měl v době odběru vzorků vín k zatřídění,“ připomíná Koudela a upřesňuje: „Na identifikační pásce nalezne každý zákazník kód výrobce, číslo šarže, kód rozhodnutí a počet lahví v dané šarži.“

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

S novinkou přichází Královská řada VOC Znojmo, která připravila pravidla pro všechny tři odrůdy, tedy vedle původního Ryzlinku rýnského také pro Sauvignon a Veltlínské zelené. Milovníci vína se tak mohou těšit na nová vína Královské řady, a to Veltlínské zelené 2018 z vinařství WALDBERG a Ryzlink rýnský 2015 z vinařství DOBRÁ VINICE.

Když v roce 2013 sdružení VOC Znojmo představilo Královskou řadu vín, bylo prvním v České republice s vlastní speciální řadou. Vína Královské řady procházejí dvěma komisemi. Finální rozhodnutí vydává komise na zasedání po 33 měsících od data ověření hroznů. Lahve musí být uzavřeny kvalitním korkovým uzávěrem. Zatříděná vína Královské řady poznáme na první pohled díky speciální pásce s logem Královská řada VOC Znojmo a číselným kódem. Páska, umístěná na hrdlo lahve a překrývající část záklopky, se od pásky pro vína VOC Znojmo liší žluto-červeným provedením.

Prestižní označení od té doby mohla získat pouze vína odrůdy Ryzlinku rýnského, která splnila nejpřísnější kritéria. „Dosavadní zkušenosti i otevřenost novým trendům vedou VOC Znojmo k dalšímu rozvoji apelačního systému. Proto nyní nově mohou být do Královské řady zařazeny všechny tři odrůdy, které VOC Znojmo zahrnuje,“ vysvětluje František Koudela. Často totiž dochází k tomu, že se vína VOC Znojmo prodají do jednoho roku. Královská řada však přichází na trh teprve v okamžiku, kdy jsou vína vyzrálá k dokonalosti, tedy nejdříve po 18 měsících od sběru hroznů. Vína nazrálá na lahvi tak mají šanci dosáhnout vyšší úrovně, jsou extraktivní, s dlouhotrvající perzistencí, jedinečná ve vůni i chuti.

Královská řada symbolicky vzdává hold královskému městu Znojmu. Na trh bývá uvedena vždy 28. září, na svátek svatého Václava, patrona vinařů, v nejdůležitějším období vinařského roku. „Zda vína ochutnají návštěvníci již 8. 5., nyní nevíme. Uvidíme, co nám opatření okolo pandemie dovolí. Pokud to neklapne 8. 5., další termín je stanoven na září, a to 4. 9. V každém případě si nově zatříděná vína budete moci objednat od 8. května za ceny ze sklepa na partnerském e-shopu ZDE. Pokud někdo preferuje vína od svého oblíbeného vinaře, na stránkách ZDE najde v aktualitách seznam členů VOC Znojmo s odkazy přímo na jejich e-shopy a zajímavé akce,“ dodává Koudela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…