Znojmo podpoří opravy památkově nechráněných nemovitostí v městské památkové rezervaci

06.03.2018 9:18

Celkem devíti žadatelům bude letos rozdělena částka 650 000 korun z rozpočtu města v rámci dotačního programu Podpora obnovy památkově nechráněných nemovitostí na území Městské památkové rezervace (MPR) Znojmo a jejím ochranném pásmu a podpora reklamního označení provozoven na území MPR Znojmo.

Znojmo podpoří opravy památkově nechráněných nemovitostí v městské památkové rezervaci
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Odborná pracovní skupina, ustanovená právě pro projednání těchto dotací, projednala všech devět žádostí a doporučila je ke schválení. Čtyřem žadatelům, jejichž požadovaná výše dotace nepřevyšuje 50 000 korun, schválila poskytnutí dotace na svém jednání již rada města (21.2). Těmto dotace pokryje 50 % uznatelných nákladů.

Na stejném jednání byla přijata i změna v podmínkách pro příjem žádostí o dotace v programu, a to pro prioritu 3, která se týká podpory reklamního označení provozoven v MPR. Nyní lze tyto žádosti podávat průběžně až do 30. října 2018.

Zastupitelé tak v pondělí schvalovali poskytnutí dotace dalším pěti žadatelům (žádosti o dotaci ve výši nad 50 000 korun), přičemž mezi ně bylo přerozděleno více než 550 000 korun. Finance poputují na rekonstrukci rodinného domu Úvoz 13 (Projekt hnízdo) a na opravu rodinného domu U Branky 5. U obou se jedná o obnovu omítek uličních a pohledově exponovaných fasád včetně obnovy jejich zdobných architektonických prvků, u domu U Branky 5 navíc i o náklady na barevné nátěry fasád.  Dále dotace přispěje na obnovu dřevěných oken domu na náměstí Svobody 1551/4, na stavební úpravy rodinného domu na ulici Veselá 161/14 (rovněž oprava omítek) a na výměnu kastlových oken domu na Horním náměstí 21.

V domě na Horním náměstí 21 budou vyměněna okna, která dle pracovní skupiny nesou vysoce kulturně historickou hodnotu, neboť představují ojedinělý případ originálních složitě zdobených kastlových oken. Proto byla žadateli udělena výjimka a bude mu poskytnuta dotace ve výši 70 %.

Dotační program byl poprvé vyhlášen v roce 2016, kdy byla mezi žadatele rozdělena částka ve výši 300 000 korun, v roce 2017 se jednalo již o 500 000 korun. Důvodem vzniku dotačního programu byla snaha vedení města podpořit vlastníky nemovitostí, které se nacházejí v městské památkové rezervaci a jejím ochranném pásu a které nejsou památkově chráněné. Tito vlastníci totiž nedosáhnou na dotační příležitosti na národní úrovni, kde jsou programy zaměřeny na kulturní památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…