Znojmo se pokusí o zápis radniční věže do nejvýznamnějšího kulturního bohatství národa

18.03.2021 6:32

Po vyhodnocení všech podkladů dospělo město Znojmo k závěru, že radniční věž, jejíž silueta je vnímaná jako symbol města, je historickým unikátem, který lze považovat za součást kulturního bohatství národa a která by si tudíž statut národní kulturní památky zasloužila. Pokud by se to podařilo, mělo by Znojmo už třetí národní kulturní památku na svém území.

Znojmo se pokusí o zápis radniční věže do nejvýznamnějšího kulturního bohatství národa
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Radniční věž by Znojmo na seznamu národních kulturních památek chtělo zejména ze dvou důvodů: jedním z nich je samozřejmě prestiž města, druhým, neméně významným důvodem a motivací, je získání dotačních prostředků na rekonstrukci památky s vyšší památkovou ochranou.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

„Vedení města Znojma si plně uvědomuje, že v našem regionu se nachází spousta pozoruhodných památek. Podobně jako národní kulturní památka rotunda sv. Kateřiny a Loucký klášter přesahuje i radniční věž svými kvalitami region, a proto by na seznamu národního kulturního bohatství neměla chybět. Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem proto budeme usilovat o zápis na tento seznam. Po přípravě všech podkladů bude návrh předložen vládě České republiky ke schválení,“ doplňuje starosta města Jakub Malačka.

Z jakých podkladů město vychází? V roce 2013 byl zpracován restaurátorský průzkum omítek ve třech patrech věže, který pro město Znojmo zpracovala akademická malířka Kateřina Knorová. Účelem bylo zjištění malířské výzdoby interiéru věže, která byla průzkumem objevena. V roce 2016 zahájilo Znojmo přípravné práce k obnově radniční věže. V této souvislosti zadalo město také zpracování stavebně historického průzkumu, ze kterého vyplývá, že radniční věž představuje nadregionálně významnou památku. Dřevěné konstrukce krovu, které pocházejí ve značné míře z doby stavby věže v letech 1447 – 1457, jsou základní a určující hodnotou tvořící architektonickou, památkovou a uměleckohistorickou podstatu objektu. Svým stářím, mírou zachování a unikátnosti složité tesařské konstrukce má nenahraditelnou historickou cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…