Znojmo v letních parnech osvěží mlžítka, živé slunečníky i kašny

07.06.2022 19:31 | Tisková zpráva

V posledních letech sužují nejen Českou republiku extrémní vedra s minimálním množstvím srážek. V rozpáleném centru Znojma pomáhají proti teplu mlžící sprchy, suchá mlha, živé slunečníky i kašny.

Znojmo v letních parnech osvěží mlžítka, živé slunečníky i kašny
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Letos už startujeme čtvrtou sezonu s ochlazovacím systémem mlžících sprch a skvěle nám to funguje. V loňském roce jsme také nechali nainstalovat na Masarykově náměstí systém tzv. suché mlhy a ohlasy jsou velmi pozitivní,“ uvedl starosta města Znojma Jakub Malačka.

Mlžící sprchy, tzv. mlžítka, jsou jednoduchá zařízení, která rozprašují vodu a slouží k lehkému osvěžení. Znojmo je využívá na Horním náměstí, v ulici Přemyslovců a ve Středním parku (u náměstí Komenského). Sprchy jsou opatřeny stabilním kovovým rámem, který Městská zeleň Znojmo osázela květinami.

„Mlžítka jsou mobilní, proto je můžeme bez problémů přemisťovat podle potřeby. Lokality jsme vybírali podle frekventovanosti a pohybu turistů, a hlavně v místech, kde je ochlazování opravdu nutností,“ doplnil starosta.

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí

Systém na Masarykově náměstí ochlazuje tzv. suchou mlhou. Na sloupy veřejného osvětlení v úseku od Domu umění po ulici Zámečnickou (přibližně 100 metrů) je umístěno vedení s tryskami, které rozprašují mlhu. Suchá se mlha nazývá z toho důvodu, že se kapky vody vypaří ještě před dopadem na zem.

Výhodou mlžících systémů je, že vodu rozprašují a díky větru se voda rozptýlí nejen pod nimi, ale i několik metrů od nich. Navíc lze ovládat na dálku jejich provoz tak, aby byla spuštěna pouze v době, kdy je to opravdu potřeba. „IT oddělení Správy nemovitostí města Znojma se podařilo vyvinout aplikaci, která nám umožňuje mlžítka dle potřeby dálkově zapnout/vypnout. Výsledkem je větší úspora vody a možnost reagovat na změny počasí. V aplikaci můžeme nastavit nejen samotné spuštění a vypnutí, ale i různé intervaly,“ vysvětlil starosta.

Důležitou úlohu má také zeleň

V boji proti parnu nesmí chybět ani zeleň a stín, který nám dává. Originální platany, jejichž koruna je rostlá do podoby slunečníku, poskytnou stín před parčíkem na Divišově náměstí (před budovou okresního archivu). Stromy jsou vysazené v nádobách, které jsou osázeny i letničkami.

Osm kašen je již v provozu

Také kašny ve městě se postupně zaplnily vodou. Jejich historická funkce zásobování pitnou vodou už v dnešní době ztratila na významu, ale osvěžující a estetickou funkci plní stále. Ve Znojmě byla v letošním roce dokončena kašna na Mikulášském náměstí, která je již plně v provozu. Celkem se tak centrum Znojma může pyšnit osmi kašnami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…