Znojmo zažilo jedinečné Slavnosti okurek v prostředí městského pivovaru

11.08.2021 17:59

Tradiční Slavnosti okurek se letos z Masarykova náměstí poprvé přesunuly do areálu městského pivovaru, na ulici Hradní. Právě tam vyrostly hned dvě scény, hudební a divadelní, k tomu pak i farmářské trhy, které zdobily celý průchod mezi vstupní branou a rotundou sv. Kateřiny. Na slavnosti dorazilo rekordních necelých 3100 návštěvníků.

Znojmo zažilo jedinečné Slavnosti okurek v prostředí městského pivovaru
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Kromě vystoupení Cimbálové muziky Pajtáš, koncertu brněnského herce a zpěváka Dušana Vitázka a dalšího programu, nechybělo ani slavnostní vyhlášení Královské a Výběrové okurky, jejíž hodnocení odbornou porotou proběhlo na jaře. Právě včera si výherci z řad velkovýrobců převzali své certifikáty. První příčku Výběrové okurky Znojmo 2021 získala společnost Efko za česnekové okurky. Cenu Královské okurky Znojmo 2021 si odnesla rodinná společnost ze Znojma, Bouda 1883. Oběma moc gratuluji a děkuji, že pomáhají udržet symbolickou plodinu a výrobky, které ke Znojmu neodmyslitelně patří,“ říká František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Během prosluněné soboty proběhla i soutěž o nejlepší okurku a rychlokvašku a soutěž v plnění zavařovací sklenice na čas a přesnost. Zážitkem pro gurmány a milovníky nejrůznějších příprav pokrmů pak byla cooking show v podání prvního českého šéfkuchaře s michelinskou hvězdou, Romana Pauluse, který během dopoledních hodin vařil na scéně u Enotéky. Druhá scéna u rotundy sv. Kateřiny patřila dětem. Nejen, že mohli využít řemeslných dílen a odnést si tak svůj výrobek, ale také zhlédnout divadelní představení v podání Divadla Studna a Divadelního uskupení Jaromír.

V nabídce farmářských trhů si návštěvníci mohli vybírat mezi nejrůznějšími regionálními potravinami a širokou nabídkou pokrmů, které trhovci připravovali na místě. Kromě okurek tak bylo v nabídce i regionální ovoce, marmelády, nejrůznější druhy sladkého a slaného pečiva, piva a samozřejmě i vína.

Slavnosti, které mají ve Znojmě více jak desetiletou tradici letos i přes opatření navštívilo bezmála 3100 návštěvníků. Děkujeme všem za pochopení a spolupráci při dodržování podmínek.

Partnerem akce byla spolčenost Efko a mediálním partnerem Český rozhlas Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…