Schwarzenberg (TOP 09): Musíme otevřít debatu o zločinech komunismu

17.07.2015 14:37

Zločiny komunismu nesmějí být zapomenuty. Připomíná je i dílo umělecké skupiny Pode Bal "Rekonstrukce jako tragédie a fraška", které se z Bruselu, kde vzbuzovalo silné emoce, přesunulo na nádvoří Musea Kampa. Včera bylo představeno veřejnosti. Přemístění díla, které by se jinak do České republiky vůbec nedostalo, finančně podpořila TOP 09 částkou 250 tisíc korun, a to jako jediný sponzor.

 Schwarzenberg (TOP 09): Musíme otevřít debatu o zločinech komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Nemáme ambici dílo hodnotit, naším cílem je otevřít debatu napříč odbornou i laickou veřejností o zločinech komunistické moci na hranici, ale i ve vnitrozemí. Připomínat osud Hartmuta Tautze je naší povinností, aby i příští generace bránily politice, která by vedla k takové nelidskosti," řekl na vernisáži předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dílo představuje příběh osmnáctiletého mladíka, který byl při pokusu o překročení státní hranice roztrhán psy.

„Socha na mě mimořádně silně emocionálně zapůsobila. Nejedná se totiž o obecnou kritiku, sousoší znázorňuje konkrétní tragický příběh osmnáctiletého chlapce, a co je na tom zvlášť smutné, že ukazuje příběh dvou nepřímých pachatelů, příslušníků pohraniční stráže, kteří mají svá jména a dnes žijí spokojeným životem. Museum Kampa se zaměřuje na výtvarná díla z období komunismu a toto dílo svým tématem a kritikou totalitní moci do prostor Musea nepochybně patří," uvedl předseda Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

Socha bude k vidění do konce září

Nebývá zvykem, aby politická strana podporovala umění. „Toto je tak výjimečné dílo, které se setkalo s velmi negativním ohlasem v Bruselu ze strany socialistů a komunistů, že v okamžiku, kdy jsme se dozvěděli, že by dílo mohlo být vystaveno v Praze, jsme ani na vteřinu neváhali a TOP 09 se jednomyslně rozhodla podpořit rekonstrukci tohoto díla a jeho převezení a vystavení," říká předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Koubek.

Socha, která nese pro dokreslení podtextu obsáhlý podtitul „Roztrhání NSH (narušitele státních hranic), občana východního Německa Hartmuta Tautze ´samostatně útočícími psy´ československé pohraniční jednotky při pokusu překročení hranic v srpnu 1986 ze Slovenska do Rakouska v oblasti Petržalka, zatímco pohraničník Ivan Hirner a vojín Oldřich Kovář přihlížejí", bude na nádvoří Musea Kampa k vidění do konce září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.