TOP 09 navrhuje na státní vyznamenání generála Petra Pavla

14.03.2019 14:32

V den 20. výročí vstupu České republiky do NATO se TOP 09 rozhodla navrhnout na státní vyznamenání generála a bývalého předsedu vojenského výboru NATO Petra Pavla. Poslanecká sněmovna by návrh na udělení Řádu Bílého lva měla projednat již v dubnu.

 TOP 09 navrhuje na státní vyznamenání generála Petra Pavla
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Generál Petr Pavel se stal prvním Čechem, který dosáhl nejvyššího vojenského postavení v NATO. Tuto svou funkci zvládl na výbornou. Za skvělou reprezentaci naší země v zahraničí si státní vyznamenání jednoznačně zaslouží. Byl bych velice rád, kdyby se tak stalo letos, kdy si od vstupu České republiky do NATO připomínáme dvacet let,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Generál Petr Pavel provedl Vojenský výbor Severoatlantické aliance nejnáročnějším obdobím v jejích nedávných dějinách. Ať již šlo o ruskou anexi Krymu, rusko-ukrajinskou válku na východní Ukrajině, masivní teroristické údery v Paříži a Bruselu, nebo tažení mezinárodní koalice proti Islámskému státu, za což obdržel nejvyšší americké vojenské vyznamenání Legion of Merit (komandér Záslužné legie).

„Členství České republiky v NATO je významné, protože garantuje naši bezpečnost a společně s členstvím v Evropské unii i naše prozápadní zahraničně-politické směřování. V současné době žijeme v míru tak dlouho, že ho již považujeme za samozřejmost. Mladá generace si válku už neumí představit, protože ji nezažili ani jejich rodiče. Bezpečnost však není samozřejmá a mír také ne, proto je pro nás členství v Severoatlantické alianci klíčové. Své o tom vědí lidé na Ukrajině, kde válka v současnosti probíhá jen zhruba dva tisíce kilometrů od našich hranic,“ řekla Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně strany.

Harmonogram příprav návrhů na státní vyznamenání v PSP:
29. 3. 2019 termín pro podávání návrhů veřejnosti
12. 4. 2019 termín pro podávání a osvojování návrhů poslanci
30. 4. 2019 4. schůze podvýboru – přijetí závěrečného usnesení
16. 5. 2019 projednání v organizačním výboru – přijetí usnesení a zařazení na program schůze
5. 6. 2019 projednání na plénu PS – usnesení sněmovny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…