ANO: Karlovarskému kraji hrozí obrovská ostuda a ztráta evropských dotací

15.05.2023 21:21 | Tisková zpráva

Špatnou zprávu sdělil hejtmanovi Karlovarského kraje Petru Kulhánkovi (STAN) a dalším radním ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Ten je přijel informovat o problémech a rizicích špatně vybraných strategických projektů, které mají pomoci transformovat náš strukturálně postižený region.

ANO: Karlovarskému kraji hrozí obrovská ostuda a ztráta evropských dotací
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Podle ministra Hladíka je riziková ašská Vlaštovka, směřující k oživení tohoto příhraničního regionu, rekonstrukce horského hotelu Klínovec a projekt České zemědělské univerzity v Praze nazvaný Krajina 2030+. Těmto třem projektům a možná i dalším hrozí, že nepostoupí do dalšího kola posuzování a tím pádem by mohl Karlovarský kraj přijít o alokované peníze v programu Spravedlivé transformace, který pro regiony zasažené těžbou uhlí vypsala Evropská unie.

„Jsme přesně tam, kde jsme nemuseli a hlavně neměli být. Opakovaně upozorňujeme nejen na netransparentní a velmi podivný výběr strategických projektů, ale také na skutečnost, že většina projektů absolutně nesouvisí s procesem transformace regionu a jsou to projekty, které kraji nepomůžou,“ vysvětluje poslankyně parlamentu a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Ta společně s dalšími opozičními politiky dlouhodobě kritizuje celý průběh připravované transformace Karlovarského kraje. Poukazuje na špatný výběr strategických projektů, na jejich nejasný přínos regionu a také na absenci měřitelného cíle. „Stále tvrdíme, že měly být vybrány úplně jiné projekty. Například ty ze Sokolovska, které bylo nejvíce postiženo těžbou hnědého uhlí. Právě to je totiž hlavním smyslem tohoto dotačního programu, ze kterého má Karlovarský kraj čerpat 6,2 miliardy korun,“ pokračuje poslankyně parlamentu, místostarostka Sokolova a krajská zastupitelka Renata Oulehlová (ANO) s tím, že právě sokolovská radnice měla připraveno celkem pět strategických projektů, ale byla současným vedením kraje absolutně přehlížena a ignorována.

Vedle netransparentního výběru projektu kritizuje opozice i skutečnost, že mezi vybranými projekty chybí ty, které je možné vnímat jako takzvaně produktivní investice, které podpoří vznik nových pracovních míst a přilákají do kraje kvalifikované lidi. „Oprava horského hotelu Klínovec je absolutní nesmysl. Hotel nemá nic společného s těžbou uhlí ani jiným postižením našeho kraje. Dokonce nedostal ani doporučení od hodnotící komise. Od začátku jsme ostře vystupovali  proti jeho zařazení mezi ty strategické. Hejtman a jeho radní se ale musí nějak udržet u moci a proto dochází k takovýmto těžko pochopitelným krokům a rozhodnutím, která rozhodně nejsou ve prospěch Karlovarského kraje a jeho občanů,“ doplňuje chebská radní a krajská zastupitelka Gabriela Dostálová (ANO) a připomíná mnohačetný a politicky nesourodý slepenec, který se drží v čele kraje za každou cenu.

Vzhledem k nastalé situaci a možným rizikům zamítnutí výše zmíněných projektů vyzývá opozice k urychlenému společnému jednání s vedením kraje a případné výměně projektů. „Jsme ochotni začít ihned jednat a být nápomocni při vyřešení této nastalé situace. Karlovarský kraj nesmí o alokované peníze přijít. Finanční podpora a pomoc Evropské unie je pro náš region důležitá. Proto by měl hejtman Petr Kulhánek přestat opozici přehlížet a začít s ní jednat,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…