Adamec (ODS): Na každou lidskou činnost vymýšlíme zákon

05.12.2018 17:16

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 5. prosince 2018 ke změně vládního návrhu zákona o vnitrozemské plavbě.

Adamec (ODS): Na každou lidskou činnost vymýšlíme zákon
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, tak mi dovolte říct k problematice také pár slov. Já jsem netušil, že to zvedne takové vášně. Ale asi dobře. Ale musím říct, že podstata tohoto problému je úplně někde jinde než to, co řešíme dneska, co máme před sebou na stole.

Víte, když mně volali novináři někdy v létě na prázdninách, co říkám na novelu zákona o vnitrozemské plavbě, tak jsem říkal: Nic. No, asi se bude jezdit trošku jinak podle nějakých jiných norem. A oni říkali: Ne, ne, to je o vodácích! Já říkám: Proboha, co dělají vodáci ve vnitrozemské plavbě? A to je ten problém. Já si myslím, že to je přesně na ukázka toho, že nemáme lidskou činnost za každou cenu svazovat zákony. Ta tendence bohužel nejenom v našem státě, ale v okolí v Evropě je, že prostě na každou lidskou činnost vymýšlíme zákon. No, a pak se strašně divíme, že?

Já chápu tady postoje ministra dopravy a možná trochu i ministra zdravotnictví, protože samozřejmě oni to brání z toho úhlu pohledu, ono skutečně se jedná o zákon o vnitrozemské plavbě. No ale problém je, že jako vodáci, já je nevidím jako součást vnitrozemské plavby. Já to vidím, tak jak bylo řečeno tady, jako lidskou aktivitu, zájmovou aktivitu. A kdo tady tvrdí, jako že ti vodáci jsou strašní a že on na té vodě byl a že tedy někde je tahali zpod mostu a zpod jezu, no to se na vodě stává, ale každý je tam odpovědný sám za sebe i za své kamarády, s kterými na tu loď sedne. Ale prostě říkat, že jako na vodě to pivo není nebo že tu a tam nepadne něco ostřejšího, no tak když je zima, tak všichni víte, jak to vypadá. A kdo říká, že to tak není, tak je pokrytec podle mě, anebo na té vodě nikdy nebyl. A já tady vidím ten problém v tom, že to skutečně je záležitost, která nepatří prostě do systému našich zákonů.

Pan ministr tady správně říkal, že by byl rád, kdyby se to projevilo někde jinde. Já mám ale obavu, že to někde jinde zase bude v nějakém zákoně. A já si nemyslím, že by to tak mělo být. Máme spoustu zákonů, které určují normy, jak se máme chovat v našem životě, a já si myslím, že jich máme dostatek.

Dokonce bych řekl, že jich je nadbytek. A nadbytek zákonů, víte, co vždycky znamená nadbytek zákonů? Tato iniciativa? Že máme nepřehledný systém zákonů, že lidé nevědí, jak se mají orientovat, a když se neumějí orientovat, když je toho moc, no tak to jednoduše porušují, a pak už si toho nikdo nevšímá, protože není ani síla a vůle to dodržování zákonů vymáhat.

Vzpomínám si, když jsem byl ještě v Senátu, tehdy přišel pan prezident, tehdy to byl pan prezident Klaus, starší samozřejmě, a říkal na plénu Senátu, že bychom se měli snažit zredukovat počet zákonů, že bychom měli vyčistit náš systém. A víte, kdo mu nejvíc tleskal? Ti největší zaplevelovači. Ti, kteří přinášeli své návrhy zákona na všechno, na všechny a v každé době.

Pojďme se zkusit nad tím zamyslet, jak do budoucna zacházet s naším zákonodárstvím. Já když slyším, že přijde legislativní smršť, vždycky mě polije horko a pot, protože říkám, že to zavaříme svým lidem, protože já to říkám čas od času pořád, když zasedá parlament, a Britové to mají jako staré přísloví, tak si člověk není jist ani majetkem, ani životem. A ono to platí pořád. Možná trošku v pozměněné míře, a kolikrát si říkám, že lidé by spíš měli být rádi, když sněmovna párkrát nezasedne, protože jim od nás nic nehrozí. Berte to s nadsázkou, nebo to berte, jak to je, ale pokud tady jsou matadoři, kteří vědí, co už tímto sálem prošlo, tak musí uznat, že mám pravdu.

Říkat, že na vodě si to pivo nedáte, tak nechápu, proč jsou hospody u vody. Fakt to nechápu. Pro pasažéry, no dobře, ale pasažér tu loď může zvrhnout taky, tady mi napovídá pan místopředseda vlády. A říkejme to tak, jak to je. Nebuďme pokrytci.

Mimochodem zvrhlo se to tady v nulovou toleranci. Chápu postoj pana ministra. Ono to je velmi jednoduché na správu. Když vás zastaví policajti, dají vám dýchnout, tak je hotovo. Rok budete minimálně bez řidičáku. Zopakujete si autoškolu. Půjdete na dopravně psychologické testy. Mimochodem tam půjdete, i když vám řidičák neseberou a trest je delší než šest měsíců, protože psychologové si potřebují vydělat.

Ale kdyby to bylo jinak, tak samozřejmě, a sami víte, že různé zbytkové alkoholy, lékaři to znají lépe než já, ale organismus vytváří alkohol sám v sobě, je to fyziologická hranice. A nedej bože, když se vaše tělo rozhodne, že pustí do žil víc alkoholu a zrovna vás změří, tak že to budete mít beztrestně. No nebudete. Minimálně projdete tím přestupkovým řízením, tím správním řízením, a užijete si to. Fakt jo. A lidi na vás budou koukat jako na někoho, kdo porušuje zákon a chová se, jak by se chovat neměl.

To jsou všechno legitimní diskuse. Věřím tomu, že i na toto dojde, protože já rozhodně nejsem zastáncem toho, že by řidiči, plavci, lyžaři museli pít. Chápu, že když má někdo jedno promile, tak je nepoužitelný. Znám lidi, kteří mají jedno promile, a na nich to nepoznáte. Tak to je. Je to jejich život. Jestli si ho chtějí kazit nadměrným množstvím alkoholu, tak ať si ho kazí.

Nebo říkat, že jsme jiný národ, než jsou národy v Evropě, no to je taky podle mě závažné tvrzení. Já do Evropy jezdím k různým národům. No nemyslím si, že večer to vypadá jinak než u nás. Je to dost podobné, ne-li stejné. Říkat, že jsme víc neukáznění, než jiné národy, no je to o té vymahatelnosti práva potom. Překročíte, chytnou vás, odsoudí vás během měsíce, nastoupíte trest a nazdar. Tady něco provedete a táhne se to měsíce, roky, desetiletí. Možná je to diskuse na jiné plénum v tuto chvíli, co tady říkám, ale je to realita. Prosím, nepokoušejme se každou lidskou činnost škatulkovat do zákonných norem. Nejde to. Nejde to, resp. když to uděláme, tak ta společnost nebude veselá, bude to společnost, kde se budou porušovat zákony, protože přílišné sešněrování k tomu vede, nikdo se nad tím nebude pozastavovat a stanou se z nás velcí pokrytci.

A na závěr mi dovolte ještě jeden postřeh, který jsem získal na tomto plénu, když jsme se bavili tenkrát o zvýšené rychlosti, možné zvýšené rychlosti na dálnicích, tzv. 150. Mimochodem, byl jsem v Polsku, v Rakousku, Německu, kvalita dálnic skoro stejná, jezdí tam vyšší povolenou rychlostí, nic se neděje. A víte, jaký byl argument několika mých kolegů poslanců? No my si s tím nebudeme pálit prsty. Stejně policajti na té dálnici tu 150 tolerují.

Chcete takovýto systém, nebo nechcete? Já ho nechci. Tak dělejme všechno proto, aby to bylo tak, že když platí zákony, tak je dodržujeme a neseme si trestněprávní zodpovědnost. Děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.