Adamec (ODS): Trutnov zavedl tísňovou péči

06.10.2018 9:20

V rámci plnění Akčního plánu rozvoje sociálních služeb města přistoupila trutnovská radnice k zavedení tzv. tísňové péče. Cílem je pomoc osobám v seniorském věku a osobám se zdravotním postižením, které žijí v domácím prostředí.

Adamec (ODS): Trutnov zavedl tísňovou péči
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Město Trutnov nově zavedlo komplexní nepřetržitou terénní sociální službu, jejímž hlavním cílem je ochránit zdraví a životy seniorů a osob se zdravotním postižením. „Nabízíme zajištění rychlé pomoci v nenadálých krizových situacích, jako například pád, nevolnost, kolaps či zhoršení zdravotního stavu,“ vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova. Služba zároveň pomáhá i rodinným příslušníkům, kteří vždy nemají možnost svým blízkým pomoc ihned zajistit. V kombinaci s jinými terénními sociálními službami umožňuje klientům žít v domácím prostředí a oddaluje tak nutnost jejich umístění do pobytových služeb, např. do domova pro seniory.

Tísňová péče spočívá v tom, že uživatel má k dispozici tzv. SOS tlačítko, které v krizové situaci zmáčkne a přivolá si pomoc. „Po stisknutí SOS tlačítka dojde ke spojení s operátorem, který zorganizuje včasnou pomoc,“ říká trutnovský starosta. Tou může být příjezd pohotovostního pracovníka tísňové péče, který pomůže situaci vyřešit, nebo informování příbuzných a v případě potřeby i přivolání složek integrovaného záchranného systému.

Poskytovatelem služby je organizace Život Hradec Králové, o. p. s., která má od 01.10.2018 v Trutnově svou pobočku. Město Trutnov bude na provoz přispívat 60.000 Kč ročně, a to od roku 2019. Zájemci mohou pro další informace kontaktovat vedoucí tísňové péče paní Šarounovou na tel. 733 735 734.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…