Adámková (ANO): Šedesát procent lidí průměrný důchod dvacet tisíc nemá

21.07.2023 16:21

Projev na 71. schůzi Poslanecké sněmovny 21. července 2023 k zákonu o důchodovém pojištění

Adámková (ANO): Šedesát procent lidí průměrný důchod dvacet tisíc nemá
Foto: Archiv V. Adámkové
Popisek: Prof. Věra Adámková

Vážení členové vlády, dámy a pánové,

dovolte mi zareagovat na vystoupení pana ministra. Musím ocenit, s jakou vervou samozřejmě hájí věc, která podle mě není správná, ale to je samozřejmě jeho úloha. Jenom musím říci, že vláda tedy asi žije v jiné zemi než žiju já. Já samozřejmě nevím, kolik za vámi denně chodí lidí, ale já opravdu denně vidím desítky lidí z celé republiky, z jihu, ze severu, bohaté, chudé - tak samozřejmě těch bohatých je velmi málo.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41204 lidí

Ale ti důchodci opravdu nemají reálně průměrný důchod 20 000. Příkladně, a to mám i ve své rodině, nemusíte na mě zdvihat oči. Takže jestliže budeme říkat, že někdo má průměrný - to nebylo na vás - (?), jestliže má 20 000 důchodu, prosím pěkně, podívejme se, kdo ho má opravdu! Jako vždycky 60 % lidí tento důchod nemá!

Nejhorší je, jestliže potom ze dvou důchodů bohužel řízením osudu, věku a tak dále zůstane důchodce jeden. Takže opravdu to, co vidíme, a vidíme to i v hlavním městě, kde to je nezaplatitelné potom, je důchod okolo 17 000, čeká ten dotyčný na vdovský důchod, který bývá okolo dvou tří tisíc a potom díky vládě, ovšem tedy předchozí, nikoliv vaší, tam došlo k valorizaci o tom, že lidé nad 85 let věku mají příplatek a je tam příplatek za vychované dítě.

Čili 20 000 opravdu je velmi iluzorní. A já tedy se domnívám podle dnešních dostupných zdrojů, že by bylo třeba hledět pravdě do očí a podívat se na to opravdu, protože jinak ta dnešní dvě procenta znamenají, že lidé čtou a opravdu vnímají.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Podle Válka za nedostatek léků může i špatné počasí, jen ne on

20:01 Zaorálek (SOCDEM): Podle Válka za nedostatek léků může i špatné počasí, jen ne on

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru zdravotnictví.