Aliance pro budoucnost: Stínová vláda a priority ministerstev dle volebního programu do Poslanecké sněmovny

16.09.2021 9:45 | Tisková zpráva

Aliance pro budoucnost jako první opoziční strana představila stínovou vládu. Premiérem Sehnal, ministrem zahraničí bývalý poslanec za ANO.

Aliance pro budoucnost: Stínová vláda a priority ministerstev dle volebního programu do Poslanecké sněmovny
Foto: alianceprobudoucnost.cz
Popisek: Aliance pro budoucnost - logo

Pravicová Aliance pro budoucnost jako první strana v Česku představila svou stínovou vládu. Sází na výrazné kandidáty ze všech sedmi subjektů, kteří Alianci podporují, mezi nimi například Rozumní Petra Hanniga, Agrární demokratická strana, Demokratická strana zelených – Za práva zvířat nebo hnutí Zdraví Sport Prosperita.

Miliardář, podnikatel a předseda bývalé ODA čile pracuje na projektu širokého spojení menších neparlamentních stran – Aliance pro budoucnost. V poslední době například strana sestavila svou vlastní stínovou vládu, která vychází z odborníků z jednotlivých stran podporujících velký kandidující subjekt. “Věříme, že spolupráce sedmi menších stran, které v minulosti aspirovaly na poslanecká křesla, může směle konkurovat i větším projektům. Díky tomu může naše strana nabídnout mnohem více odborníků, kteří měli v minulosti v menších stranách horší výchozí možnost uplatnění svých zkušeností. Proto nám představení stínové vlády dává smysl,” uvádí Pavel Sehnal, který má zkušenosti z pražské komunální politiky.

Své zkušenosti z vrcholné politiky může uplatnit například Pavel Šrámek, předseda Agrárníků a v minulosti poslanec za ANO. Ten by měl v případné Sehnalově vládě převzít křeslo ministra zahraničí. Ještě jako poslanec zastával v letech 2014 až 2017 pozici místopředsedy zahraničního výboru. “Zahraniční politika v období této vlády je tristní. Ať jde například o handrkování se mezi prezidentem republiky a premiérem o roli Ruské federace v kauze Vrbětice nebo dvojí metr premiéra směrem k Evropské unii. Musíme jasně nastolit směr, kterým se chce Česko v zahraniční politice vydávat a za nás je to jasně politika prozápadní,” shrnuje své případné působení na resortu Šrámek.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí

Průmysl by si po dlouholetém působení Karla Havlíčka podle Alianci měl převzít první prezident Hospodářské komory České republiky a bývalý člen dozorčí rady Českomoravské záruční a rozvojové banky Zdeněk Somr. “Když slyším návrhy Babišovi vlády na sloučení dvou kriticky důležitých ministerstev v téhle republice v jedno – tedy Ministerstvo dopravy a Ministerstvo průmyslu a obchodu – přijde mi, že se tato vláda zkrátka jen potýká s naprostou personální krizí a neochotou odborníků s ní nadále spolupracovat. V takové situaci nezbývá hnutí ANO nic jiného než raději přenechat vládu jiným,” vyjadřuje se k současnému stavu kriticky Somr.

Důležitou personou a předsedou strany Rozumní je Petr Hannig, muzikant, skladatel a producent se zkušenostmi z Velké Británie, kde působil po boku velkých jmen popkultury a skládal například i hudbu pro symfonický orchestr. V Alianci pro budoucnost by si měl vzít na starost resort kultury. “V kulturní oblasti se pohybuji již od 60. let, proto dle mého skromného názoru dokážu vyjmenovat problémy, které tuto oblast zatěžují. Ve vší úctě, profesionální politik Lubomír Zaorálek tuto zkušenost asi resortu předat nedokáže. Zároveň i v politice se pohybuji několik let, tím pádem jsem již politickou soutěží a dohadováním dostatečně ostřílen. Ve vedení ministerstva bych tedy mohl tyto dvě zkušenosti vhodně propojit,” míní Hannig, který se též v minulosti ucházel o post Prezidenta republiky a ve druhém kole jako jediný z neúspěšných kandidátů podpořil současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Ve stínové vládě má nejvíce postů na starosti Aliance pro budoucnost, konkrétně post premiéra, ministerstvo financí, spravedlnosti, průmyslu a dopravy.

Rozumní Mgr. Petra Hanniga převezmou odpovědnost za kulturu a vnitro pod taktovkou Ing. Josefa Pelikána.

Za hnutí Zdraví Sport Prosperita kandiduje na post ministra zdravotnictví doc. MUDr. Petr Svoboda, CSc.FRCS(T), školství převezme Mgr. Richard Matiašek, MBA, životní prostředí převezme Ing. arch. Zdeněk Šťastný a sport si na starost vezme předseda hnutí Mgr. Zdeněk Kubec, bývalý olympionik.

Obranu v Alianci získala SKP-ŘN v čele s Michaelovou Rojtovou.

Veškeré krajské volební lídry a důležité osobnosti Aliance pro budoucnost lze naleznout na webu ZDE.

V Praze dne 15.9.2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…