Ančincová (Piráti): Budeme požadovat oponentní posudek na stavbu nové nemocnice

25.08.2020 20:17

Postoj Pirátů k otázce nové krajské nemocnice je konzistentní po celou dobu, co tuto kauzu sledujeme. Mnoho oponentů se zabývá otázkou finanční a personální, pro nás je ale důležitá i otázka poskytovaných informací, komunikace a politické kultury. Jsme zastánci rovnoměrného rozložení systému nemocnic, vzájemně spolupracujících a transparentně hospodařících.

Ančincová (Piráti): Budeme požadovat oponentní posudek na stavbu nové nemocnice
Foto: pirati.cz
Popisek: Hana Ančincová

S Piráty nechceme jít cestou jedné varianty, nýbrž cestou diskuze, konfrontace názorů a rozhodovat se na základě analýz a dat. Proto budeme po volbách hledat takové koaliční partnery, kteří mají na rozhodování stejný názor jako my. Odmítáme koaliční spolupráci se subjekty, které stály za schválením projektu, jenž nebyl a stále není dostatečně připraven a hlavně porovnán s jinými variantami. Zastupitelé se mají rozhodovat na základě kompletních dat a v tomto případě to neplatilo. A pokud neměli dostatek podkladů, neměli vůbec hlasovat. Proto si neumíme představit spolupráci s někým, kdo koná v rozporu s našimi zásadami a obecně se nechová jako zodpovědný hospodář.

Vyžádáme si srovnání od nezávislých odborníků, ať se můžeme kvalifikovaně rozhodnout. Seriózní debata by mohla proběhnout jen v případě, pokud by byla vypracována konkurenční analýza a projekt rekonstrukce současné KNTB ve srovnatelné kvalitě a s náležitou pečlivostí i publicitou jako materiál o nové nemocnici. Za celou dobu nedokázal nikdo ani představit věrohodný model financování a fungování nové nemocnice, pokud by ji měla platit jen KNTB.

Když bych měla zmínit nějaké plusy kolem stavby nové nemocnice tak je to určitě zájem lidí o to, co se na kraji děje. A že diskuse o stavu našeho zdravotnictví se přenese i na celostátní úroveň. Zdravotní péče je základ toho, co by měl stát/kraj svým občanům poskytovat a toto téma by mělo na půdě Parlamentu ČR silně rezonovat. Čelíme personální krizi ve zdravotnictví, na druhou stranu se budeme potýkat se stárnutím obyvatelstva, což bude činit tlak na zdravotnické obory.

Za šest týdnů nás ale čeká to nejdůležitější referendum. A tím jsou krajské volby. A jenom vy občané rozhodnete o tom, jaká bude budoucnost našeho kraje. Máte šanci změnit budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…