Ančincová (Piráti): Inovace v sociální péči jsou v Dánsku považovány za přirozenou součást

12.12.2022 7:33 | Tisková zpráva

Asistivní technologie testuje v praxi ve spolupráci s partnery Zlínský kraj v rámci projektu „Využívání sociálních inovací za pomoci asistivních technologií ve Zlínském kraji“.

Ančincová (Piráti): Inovace v sociální péči jsou v Dánsku považovány za přirozenou součást
Foto: pirati.cz
Popisek: Hana Ančincová

Bezpečnostní kamery s detektorem pohybu, detektory pádu, monitory spánku, chytré přístroje umožňující měření krevního tlaku, teploty, saturace krve kyslíkem, ale například i kolejnicové systémy, ulehčující manipulaci s osobami se sníženou schopností pohybu. To jsou asistivní technologie, které v praxi ve spolupráci s partnery testuje Zlínský kraj v rámci projektu „Využívání sociálních inovací za pomoci asistivních technologií ve Zlínském kraji“.

Cílem projektu je pomoci při péči o osoby se zvláštními potřebami a zároveň snížit zátěž těch, kdo o ně pečují v nemocnicích, v sociálních zařízeních nebo doma. Závěrečná konference projektu se minulý týden uskutečnila ve Zlíně. Zúčastnil se jí také dánský velvyslanec v ČR Soren Kelstrup. Právě do Dánska zavítala letos v říjnu delegace ze Zlínského kraje, aby se seznámila s tím, jak se zde v sociálních službách testují nové technologie a inovace.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

„Cesta do Dánska pro nás byla v tomto ohledu velmi inspirativní. Bylo poučné vidět, jaký mají Dánové přístup k inovacím v oblasti sociální péče. Ty jsou zde považovány za její přirozenou součást, a ne za nadstandard, který se pořizuje jen tehdy, pokud jsou na něj peníze. V každém regionu také funguje centrum asistivních technologií, které tyto pomůcky zdarma půjčuje klientům i sociálním pracovníkům. Prostřednictvím našeho projektu jsme chtěli nejen vyzkoušet možnosti jejich využití v našich sociálních a zdravotnických zařízeních, ale zároveň také tyto technologie popularizovat, aby se jejich používání stalo běžnou praxí i u nás. V tom hodláme samozřejmě pokračovat i po ukončení projektu,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která má ve své gesci sociální oblast.

Partnery projektu jsou České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), které je jeho odborným garantem, dále Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Sociální služby Vsetín a Diakonie Valašské Meziříčí. Vybrané asistivní technologie byly nejprve testovány v laboratorním prostředí ČVUT, poté byly pilotně testovány v ostatních partnerských organizacích a osvědčené senzory pak byly plně nasazeny pro sběr ostrých dat.

Jak z testování v zapojených organizacích vyplynulo, asistivní technologie pomáhají v mnoha případech předcházet nežádoucím událostem, zejména v noci (kamery) a řadě klientů přináší větší pocit bezpečí a možnost kontroly fyziologických funkcí v domácím prostředí (sety pro domácí péči), pro personál pak znamenají zjednodušení práce, například již zmíněný kamerový dohled nad pacientem či možnost vzdálené konzultace pacienta v domácí péči, například ohledně tlaku, nízké saturace apod. Zároveň však s sebou nesou i určitá úskalí z pohledu klientů: některé technologie mohou být pacientům na obtíž, způsobovat jim ztrátu soukromí nebo jim přinášet stres z neznámého. Proto je důležitá osvěta a eliminace obav z těchto technologií, a to jak u klientů, tak i u těch, kteří o ně pečují.

Projekt je realizován z Operačního programu Zaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…